Премиерър Сергей Станишев се яви в парламента, както бе поискано от депутатите и изтъкна че извършеният опит за убийство на председателя на Българския съюз на частните предприемачи „Възраждане" Манол Велев е нагло покушение от страна на организираната престъпност.

Станишев припомни определението в Наказателния кодекс за организирана престъпност и фактите от вчера - тежко криминално престъпление извършено в централната част на столицата през деня, при което е използвано огнестрелно оръжие и е възпроизведен един изстрел в главата с явната цел убийство.

Тези факти да ви говорят за опит за убийство от битов характер, или за случаен инцидент?
Това не изисква ли предварителна подготовка?", постави поредица от въпроси премиерът.

Според неговия отговор всичко това може да бъде направено от свързани с организираната престъпност убийци.

Според премиера е неприемливо да се лансират внушения за обвързаност на Манол Велев със социалистическата партия или президентсаката институция.

Станишев категорично заяви, че Манол Велев е съветвал президента по развитието на спорта, но никога не е имал статута на съветник в неговата институция.
Той не е таен спонсор или благодетел на социалистическата партия, заяви премиерът и посочи че направените от Велев дарения са отчетени официално от БСП в Сметната палата и никой няма намерения да отрича този факт.
Станишев каза и че същото се отнася за кампанията за президентските избори през 2006 год.

Премиерът отбеляза още, че според направената вчера проверка прокуратурата не разполага с никакви преписки или досъдебни производства спрямо Манол Велев.

Няма смисъл да се лъжем, че няма организирана престъпност в България, заяви от парламентарната трибуна премиерът и изтъкна, че е убеден, че тенденцията е към намаление, за което е показателна статистиката.
Но това не означава, че престъпността не продължава да е проблем.

Като особено тревожен премиерът посочи и друг факт от вчерашния ден, че Софийският апелативен съд е наложил мярка домашен арест на известния Евелин Банев-Брендо, обвинен в пране на пари и участие в престъпна група, действаща  у нас, в Швейцария, Германия и Австрия.
В мотивите е посочено, че е имали опасност да се укрие и да извърши друго престъпление , но не и когато е под домашен арест, отбеляза Станишев и каза, че му се иска тази информация от медиите да не е вярна, в което обаче се съмнява.

Премиерът заяви пред депутатите че не само изпълнителната власт е отговорна за престъпността, защото има много престъпници, в това число осъдени, които се намират на свобода.
В много случаи по мнението на Станишев и законодателството създава забавяния в хода на разследванията, прокурорските проверки и окончателните решения на съда.

Станишев посочи в заключение, че има неща които очаква да бъдат извършени от парламента по-бързо и по-ефективно.