Близо два месеца след трагедията, при която безпризорни кучета нападнаха, разкъсаха и убиха 88-годишния професор Ботьо Тачков в София, наказани няма.

Случаят вълнува общественото внимание в дните след инцидента, но за съжаление има сериозна опасност да завърши, както е казал народът „Всяко чудо за три дни", тоест без сериозни наказания, мащабни промени в законодателството и предприети крупни мерки.

Вчера след сериозни пререкания между общинарите Столичният общински съвет прие Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община 2012 - 2016 г. В нея СО признава без никакво притеснение, че през последните години битката с борбата с безпризорните помияри е спечелена определено не от хората.

„Съществуващата законова регламентация не позволява да се формира национална политика и цел за постигане на стройна система от мерки, която да допринесе за решаване на проблема в цялост", констатира новата програма, приета от СОС с гласовете само на ГЕРБ и неколцина представители на Атака.

Спокойно и декларативно се посочва още, че „липсва законово уреден механизъм за контрол на национално ниво върху изпълнението на общинските програми за намаляване на популациите на безстопанствени кучета, както и система за отчитане на резултатите от приложените мерки, както и че няма ясни гаранции за добра координация в действията на БАБХ, общините и неправителствените организации за защита на животните и др".

Всички тези обяснения щяха да са смислени аргументи, ако един факт не се набиваше сериозно на очи, а именно - управлението на „Екоравновесие" в периода 2006-2009 беше поверено на Мирослав Найденов, заемащ в момента поста министър на земеделието. При това професионално развитие в кариерата му е доста интересно защо той, в качеството си на експерт, не е инициирал необходимите законови промени, за да може нормативната ни база да стане работеща. И трябваше ли да се стигне до бруталното разкъсване на човек от псета, за да се констатира простото - системата не работи?

В новата програма е заложено сериозното обещание бездомните кучета да намалеят с 50% до края на 2014 г., а до края на 2016 г. - с 95%. Това хубаво иначе пожелание завършва с малка бележка под линия, гласяща „целите по т. 2 са възможни след изпълнение на предлаганите законодателни промени в ЗЗЖ и ЗВД".

Пред news.bg  зам.-кметът Мария Бояджийска, чиято оставка не беше приета от Йорданка Фандъкова, обясни, че те са свързани с подобряване на контрола над ОП „Екоравновесие", създаване на национална база регистър за домашните кучета, прехвърляне на контрола на приютите в Агенцията по храните и отпадане на възможността НПО-тата да стопанисват тези приюти.

Самият Мирослав Найденов обясни след инцидента с проф. Тачков, че в борбата срещу бездомните ще бъде включено и ново „спецзвено" - зоополиция, ще бъдат увеличени глобите за изхвърлени четириноги, ще бъде премахнат надзорът над безстопанствените кучета и още редица промени.

Мария Бояджийска не успя да отговори на въпроса ни дали те вече са инициирани с обяснението, че общината не е законодателен орган. Попитахме я и дали програмата е нова, на коeто тя отговори с думите, че „няма как да е променена, след като законодателството не ни позволява".

Изводът е повече от елементарен - „новата" програма за борбата с кучетата в София съвсем не е нова. Просто сравнение между приетата вчера и тази, гласувана през 2008-2011г., показва, че за четири години столична община не е успяла да създаде нова успешна стратегия за ограничаване на кучетата. Основният метод в тази насока и в двата документа е кастрация, обезпаразитяване, ваксинация, трайна маркировка и връщане по места.

Още преди месец news.bg даде трибуната на бивш служител на „Екоравновесие", от чиито думи стана ясно, че изтеклата вече програма очевидно не работи.

Според Ангел Джамбазки от ВМРО приетата вчера стратегия е абсолютно копие на старата. Това е нищо повече от пожелателен документ, без никаква стойност нито за кмета, нито за съветниците. Проблемите са същите, както и мерките и методите, коментира той.

Категорично против новата програма се обяви и общинарят от БСП Георги Кадиев, също гласувал против нея. Пред news.bg той беше категоричен, че старата стратегия на общината се е провалила, а проблемът с кучетата се е задълбочил. Виждам само обещания, никаква работа. В столицата беше изяден човек, а никой не пое отговорност, изтъкна той.

Кадиев обясни, че в ОП „Екоравновесие" работят 24 души, от които само двама ловци са на щат. Едва наскоро предприятието е увеличило екипите на шест, които обаче не работят ефективно. От 24 души, почти всички са директори, заместник-директори, PR-и. Kаква работа да очакваме, попита той.

Червеният общинар е изчислил, че обработката на едно куче струва на софиянци 300 лева. Той припомни, че е предложил бюджетът за изграждането на приюти да бъде увеличен с два милиона лева, но тази му идея не е била приета.

От справка на „Екоравновесие" , предоставена на news.bg, става ясно, че за първите три месеца предприятието вече е изразходвало 234 931 лева. Бюджетът му за изминалата 2011 г. е 1 230 000 лева, а за предната 2010 - 1 256 914 лева. Тоест, за по-малко от три години в борбата с помиярите са хвърлени около 3 милиона лева.

Екипите, които ловят кучетата, определено не могат да се похвалят с подобрение в дейността. Средно на седмица през 2009 г. те са залавяли по 25 кучета, а през настоящата 2012 - 15, сочат още данните ни.

Дали „новата" стара програма на Столична община в борбата с кучетата ще сработи, остава да видим.

А ако, не дай си Боже, до 2016 г. станем свидетели на пореден трагичен инцидент с човек в европейската ни столица, може би ще трябва да приемем сериозно предложението на Атанас Атанасов, който поиска проблемът с кучетата да бъде обявен за проблем на националната ни сигурност.

На практика ГЕРБ подхождат абсолютно страхливо. Става въпрос за заплаха за живота и здравето на хората. Несериозно е на проблема да се гледа екологично, както и да се дава такъв дълъг срок (до 2016 г. - бел.ред.)

Проблемът може да се реши от 3 до 6 месеца с твърди, радикални мерки, но явно в ГЕРБ се страхуват от общественото мнение и разтягат всичко във времето, коментира той пред news.bg.