Противоградна ракета падна върху лек автомобил в Пловдив, съобщава Дарик. Сигналът е получен на телефон 112 тази сутрин в 09:20 ч., уточниха от полицията. Увредена е кола на ул. „Асен Христофоров" 21.

Полицаи от Първо РУП са иззели падналия предмет. Няма данни за пострадали хора, нанесени са материални щети върху колата.

Експерти от дирекция „Борба с градушката" са извършили оглед на място.

Подобен инцидент се случва в Пловдив за втори път. През лятото на 2012 година опашка от противоградова  ракета падна  на покрива на хипермаркет в града, бяха нанесени щети на покрива, а персоналът и клиентите бяха евакуирани.

По-късно директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов обяви пред БНР, че тази нощ са изстреляни 12- противоградни ракети в този район. Доста е усложнена метеорологичната обстановка, 145 м/с е бил вятърът и няма щети върху земедлеските продукции.

На въпрос може ли да бъде предотвратено това, защото е въпрос на късмет, че и в двата случая парчета от ракети не падат върху човек, Николов отговори, че непрекъснато се правят доразработки и се увеличават самоликвидациите с цел да се намалят падащите елементи на земята. "Но предвид силния, ураганен вятър през тази нощ, това парче е възможно да е било понесено между 3 и 4 км разстояние.", уточни Николов.

"Оставили сме наши контакти. Очакваме собственика на автомобила да се свърже с нас и ние ще поемем щетите върху автомобила", заяви Николов във връзка с обезщетението на собственика на пострадалия автомобил.

По-късно стана ясно, че директорът на местната  агенция за борба с градушките Пламен Вълков е временно отстранен от поста си до изясняване на случая.

„Имаме записи от архивите от 5 години назад и следващите дни ще установим със сигурност откъде е изстреляна ракетата. Ако се установи, че инцидентът е вследствие на човешка грешка, виновният ще бъде уволнен дисциплинарно.", заяви Николай Николов, цитиран от "Марица".