В 8 часа местно време (8 часа българско - б.р.) започна гласуването на референдума в Крим.

На него жителите на автономния украински регион са призовани да изразят мнението си дали той трябва да остане в състава на Украйна или да се присъедини към Русия.

Гласуването ще продължи до 20 часа.

Шест факта около референдума в Крим
Още...

РИА "Новости" съобщава за изключително висока избирателна активност. Пред избирателните секции се вият опашки.

В 18.30 часа - час и половина преди края на гласуването, изборната активност на референдума в Крим е почти 80 процента от имащите право на глас 1,5 млн. души.

Това съобщава вицепремиерът Темиргалиев.

Това заслужава уважение, подчертава той, давайки за пример парламентарните избори за украинската Върховна Рада през октомври 2012-та, когато активността на полуострова е била под 50 процента.

Към 17 часа избирателната активност достига 70 %, съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация от сайта на референдума.

Почти 64% бе достигнала избирателната активност към 15 часа, съобщи на пресконференция председателят на комисията по провеждането на референдума на Върховния съвет на Крим Михаил Малишев, цитиран от РИА Новости. Правото си на глас са упражнили 970 019 души.

Премиерът на Крим "призна" референдума за състоял се
Още...

54% бе достигнала избирателната активност към 14 часа местно време, по данни на Републиканската комисия по провеждането на референдума.

До 12 часа бяха гласували 44,27% от жителите на Крим, имащи право на глас. Това е съобщил председателят на комисията по провеждането на референдума на Върховния съвет на Крим Михаил Малишев.

Изпълняващият длъжността ръководител на държавната администрация в Севастопол Дмитрий Белик е отбелязал рекордна активност на днешния референдум.

Председателят на Ялтенската градска избирателна комисия Ирина Белозерова е обявила, че всички 68 избирателни пункта на територията на града са отворили врати навреме. Белозерова е казала още, че до момента не са регистрирани никакви нарушения, а избирателната активност е необичайно висока.

Проруският премиер на Крим Сергей Аксьонов пък е изразил увереност, че „референдумът ще завърши благополучно". Аксьонов е бил един от първите жители, които са дали своя вот. След като е излязъл от изборната секция, той е казал, че резултатите от референдума няма да доведат до никаква криза, а „всичко ще бъде мирно и добро".

Международните наблюдатели, които провеждат мониторинг на референдума за статута на Крим, не са забелязали никакви нередности до този момент. Това е казал депутатът от полския парламент Матеуш Пискорски, който оглавява делегацията.

Почти никой от кримските татари в Бахчисарай не е гласувал до момента. Председателят на държавната администрация в Бахчисарайския район на Украйна Илми Умеров е съобщил, че на местата, където живеят компактни общности от кримски татари, не са били отворени избирателни участъци.

Чиновникът е обяснил, че не са били сформирани избирателни комисии. По-рано Умеров призова жителите на Бахчисарай да не се поддават на провокации, да останат толерантни и мъдри, и да не участват в референдума.

Украинските военнослужещи, които са изявили желание да гласуват, не са били пуснати извън своите части.

Временният президент на Украйна Олександър Турчинов пък заяви, че украинците трябва да се "въздържат от участие в т.нар. референдум, организиран от сепаратистите".

„Този референдум нарушава конституцията на Украйна и конституцията на Автономна република Крим и е фалшив от началото до края му, неговите резултати няма да отразят реалните настроения сред населението на автономията. Трябва да се разбере, че неговият изход е предначертан от Кремъл, на когото е нужно някакво основаните, за да въведе официално войската си на наша земя и да започне война, която ще разруши човешки съдби и икономическите перспективи пред Крим", се казва в изявлението на президента.

Единственото правилно решение от страна на кримчаните е да игнорират тази провокация на Русия. Обръщам се към жителите на Крим с призива да се отнесат отговорно към своето бъдеще, да не се поддават на фалшиви обещания, които ще доведат региона до социално-икономическа катастрофа", се посочва още в изявлението на Турчинов.