Размирици избухнаха в израелския град Акре, след като арабин кара колата си по време на Йом Кипур.

Десетки коли и магазини пострадаха, след като хиляди недоволни излязоха по улиците на града, съобщава израелски вестник, цитиран от BBC.

За евреите Йом Кипур е печален ден за пости, по време на който в по-голямата част на Израел се смята за крайно обидно да се шофира.

Арабинът е бил атакуван от младежи, които твърдели, че той умишлено прави шум.

По-голямата част от Израел се намира "в застой" по време на Йом Кипур - Денят на изкуплението - най-светият празник в еврейския календар.

По време на 25-часовия пост улиците са напълно безлюдни. Изключение правят няколко случайни пешеходци и велосипедисти.

Арабинът обяснил, че просто карал колата си към имота си в източната част на града.

Вълненията избухнали с пълна сила около полунощ местно време, след като хиляди хора са се изсипали на улиците след разпространението на новината, съобщава израелското издание.

 Тълпата се събрала на улица Бен Ами, централна търговска улица в града и е причинила големи щети на моторни превозни средства и магазини в района.

Полицията е била принудена да използва сила, за да разпръсне недоволните.

„Това е много сериозен инцидент, който град Акре не е виждал през последните няколко години. Ние ще се разберем с размирниците, които са поели закона в свои ръце" , коментират от полицията в града.

Почти 1/3 от населението на Акре са араби. Това са хора от палестински произход, чийто семейства са останали в Израел след формирането на страната през 1948 г.

Арабите в Израел наброяват около 1 милион души - почти 1/5 от населението - и, въпреки че имат правата на израелски граждани, твърдят, че често са подложени на дискриминация.