След половин час закъснение премиерът Бойко Борисов пристигна в Ловния парк, облечен в спортен екип, за да се включи в инициативата „Да почистим България за един ден".

Още с пристигането си, той се скара на журналисти и ги предупреди да не се мотаят около него, а да хващат ръкавици и „железа", визирайки шило за почистване - „защото за това сме дошли".

Един от журналистите му отговори, че това е работата на медиите - да снимат. Тогава премиерът отвърна твърдо: „И моята работа не е тази, но днес съм дошъл да чистя."

Премиерската охрана се погрижи да не допусне нито един от журналистите в парка и Борисов влезе в гората, придружаван от кмета на София Йорданка Фандъкова и служители на Столична община.

Дано сме направили града си по-чист, заяви премиерът на излизане от парка.
Борисов посочи, че в почистването са се включили служители от държавната администрация и Министерски съвет.

Премиерът не отговори на въпроса дали и в МС върви „почистване" след скандала между министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.
„В днешното почистване се включиха и много министри и зам.-министри, ако за това питате", заяви Борисов.

Междувременно един от доброволците намери изхвърлена найлонова торба, пълна с томовете на Тодор Живков. Той изрази възмущението си от това, че „и такива неща вече са за изхвърляне."

„Там, където беше групата от Министерски съвет и групата на Столична община - заедно с премиера и председателя на Общинския съвет - имаше нерегламентирано сметище вътре в самия парк", съобщи по-късно Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че много хора са си изхвърляли отпадъците в парка, а не в контейнерите.

Около 27 хиляди души се събраха миналата година за цялото пролетно почистване, припомни столичният кмет и допълни, че за тази година по данни към 12:00 ч. само в първия ден от инициативата са се включили 17 хиляди души.

„Това за мен е големият резултат. Имаме съграждани от ромски произход от няколко района, които са се включили доброволно с децата си", подчерта Йорданка Фандъкова. Тя разказа, че хората са излезли да почистват и „виетнамски общежития".
„Целта не е само днес да почистим, а с включването на всички граждани да пазим след това и да поддържаме", коментира Фандъкова.

Тя подчерта, че всеки спестен лев от оборки може да отиде за озеленяване. „По-добре е да даваме парите на софиянци за разширяване на парковете и градинките, отколкото за почистване", убедена е тя.

Според столичния кмет е важно хората да получат информация и за това участието на медиите е ключово. „Според мен резултатът и ефектът се дължат основно на вас медиите", коментира тя и благодари на присъстващите журналисти за участието.

Фандъкова посочи, че предстои много от големите нерегламентирани сметища да бъдат почистени. Тя подчерта, че над 180 броя специализирана техника ще бъде използвана от доброволно включили се в почистването фирми.

До 21 април продължава активното пролетно почистване, а след това продължаваме с пазене и поддържане", обяви още Йорданка Фандъкова.

Сред по-атрактивните „находки" на столичани - освен томчетата на Тодор Живков - бяха няколко големи парчета декоративна животинска кожа, буркан със запалки и „жилище" на клошар, който е пренасял в убежището си всевъзможни предмети.

Основният политически опонент на премиера, Сергей Станишев, изпревари Борисов и още в 9 часа пристигна с други социалисти при паметника на Съветската армия, където започна чистенето.

Екоминистърът Нона Караджова пък избра да чисти Западния парк, докато колегата й Игнатов „прегърби гръб" в Княжево.

Военният министър Ангелов изкара хората си в градинката пред Народния театър, където - с метла и лопата - даде личен пример как се метат алеите, докато заместниците му и други „армейци" обираха боклуците по тревните площи.