В рамките на месец ще започне активната работа по изграждането на бъдещия Национален музеен комплекс в София, станал по-известен като българския Лувър.

Министърът на културата Вежди Рашидов и регионалният министър Лиляна Павлова избраха доста интересно място за подписването на договора за безвъзмездна финансова помощ за музейния комплекс - покрива на Националната галерия за чуждестранно изкуство, който от години се намира в окаяно състояние.

Все пак Рашидов изтъкна, че преди три години мястото е било пълно с камари тухли и боклуци. Малко ги разчистихме, все пак да създадем атмосфера, посочи министърът на културата. Той изтъкна, че след „три години борба" ще бъде дадено начало на проекта. Да можем да докажем на скептиците на българския Лувър, че Лувър ще има - български, посочи Рашидов.

По думите му страната ни е много богата на изкуство и в музеите и галериите й са поместени едва 20% от всички експонати, които се пазят в хранилища и депа.

Средствата  за музея са в размер на 27 251 872 лева и ще бъдат предоставени от оперативната програма "Регионално развитие" по проекта "Национален музеен комплекс". Бенефициент е Министерство на културата.

По думите на Рашидов до края на август месец е напълно възможно да бъде завършено едното крило на музея.

От своя страна регионалният министър Лиляна Павлова определи бъдещия музей като „национален дворец на изкуствата, който ще даде възможност на едно място България да покаже творчество, творби и галерии". Тя изрази надежда, че той ще провокира дори хора, които не се интересуват от изкуство, да го посеят.

От думите на Павлова стана ясно, че когато проектът бъде готов, министър Рашидов ще може да изложи творбите си в една самостоятелна галерия в него. Нека в България една галерия бъде именно с негова изложба, в българския дворец на изкуството. Трябва да ценим изкуството и когато имаме класици в това, които са сред нас, трябва да отдадем дължимото, посочи тя.

Да се надяваме, че тук ще имаме зала на Златьо Бояджиев, и зала Кристо, както има зала на Рубенс. Музеите се правят по един стереотип, музейната наука е една чиста наука, няма да преоткриваме топлата вода и света, допълни Вежди Рашидов.

Тепърва ще се решава какво име ще носи Българският Лувър, като културният министър, изтъкна, че то ще бъде „хубаво българско име".

Музейният комплекс ще бъде поместен в сградите на квадрат 500 в София. В него са предвидени големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета. Вътрешния двор ще бъде преустроен в скулптурен център.

Комплексът обединява сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. „В. Левски" и улиците „Московска", „19 февруари" и „Оборище". Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.