Русия ще наложи вето, ако се съберат необходимите 9 гласа в Съвета за сигурност за създаване на трибунал по случая със сваления миналата година над Източна Украйна малайзийски самолет с 298 души на борда, предаде ТАСС.

Това е заявил руският представител в ООН Виталий Чуркин. Той няма съмнения какъв ще бъде вотът на Русия, но в същото време е убеден, че до резолюция няма да се стигне.

Припомняме, че Москва се обяви против такъв трибунал. Руският президент Владимир Путин го определи като необмислена и контрапродуктивна мярка.

Държавният глава тогава критикува и липсата на различни тези кой точно е свалил самолета.

В медиите се появиха доказателства за вината на проруските сепаратисти. От руска страна обаче има обвинения, че Киев стои зад това.

Пътническият самолет Boeing 777 на Malaysia Airlines, изпълняващ полет MH17 от Амстердам за Куала-Лумпур, се разби на 17 юли 2014 година в Донецка област. Загинаха 283 пасажера и 15 души екипаж - граждани на 10 държави. Основната версия за катастрофата се съсредоточи върху обстрел с ракета „земя - въздух" или „въздух - въздух". Властите в Украйна и представители на сепаратистите взаимно се обвиниха за случилото се.

С разследване на инцидента се занимава Съвета по сигурност на Холандия - държавата с най-голям брой жертви на инцидента.