"Имаме уверението на г-н Борисов, че държавата е съпричастна и ни съчувства в този случай, но ще изчакаме завръщането на министър Цветанов от Испания и тогава ще коментираме".

Това заяви на излизане от Министерския съвет Ивелина Атанасова - близка на капитана на кораба „Св. Николай".

Роднините на задържаните български моряци от кораба "Свети Николай" се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Той обясни на роднините, че от утрешната среща на вътрешния министър Цветан Цветанов с испанския му колега в Мадрид очаква да получи пълни подробности по случая.

Премиерът призова моряците: "Всеки да признава, да казва и да посочва, кой каквото знае".

Само по този начин задържаните моряци биха могли да помогнат сами на себе си, ако са невинни, подчерта Борисов, цитиран от БНТ.

"Те са професионалисти, но за наркотрафиканти не стават", обясни роднина. Според Борисов обаче "нищо не е пречело като видят това да сигнализират".

Пред Борисов роднините казаха, че правят собствено паралелно разследване, но пред медиите отказаха повече коментари по темата.

Междувременно от пресцентъра на МВР съобщиха, че на 23 и 24 август министър Цветан Цветанов и директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров ще проведат срещи в Министерство на вътрешните работи на Испания.

По време на посещението българският вътрешен министър ще се срещне с испанския мси колега Хорхе Фернандес Диас. Двамата ще обсъдят детайли от успешната операция „Спартан", при която бяха задържани 3 тона кокаин. Те ще разговарят и по текущи въпроси от двустранното оперативно сътрудничество.

В рамките на посещението са предвидени срещи на директора на ГДБОП Станимир Флоров с ръководството на испанската национална полиция.

Припомняме, на 15 август испанската полиция залови кораба „Св. Николай", превозващ близо 3 тона кокаин. Бяха арестувани 21-ма българи на борда на кораба, който е пътувал под български флаг за Галисия.

Преди дни стана ясно, че семействата и роднините на задържаните български моряци в Испания, спешно търсят съдействие и информация от държавните институции. Заради проблема близките и роднините на моряците са изпратили открити писма до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, председателя на парламента Цецка Цачева и министъра на външните работи Николай Младенов.