Появи се нов инвеститор с проект за застрояване на Карадере, съобщи Би Ти Ви.
Британският инвестиционен фонд, който вече стана обект на критики заради плановете си да застрои девствената местност, продаде на софийска компания внушителен терен в красивото кътче край Бяла

Атрактивният терен от 165,5 декара над плажа на Карадере е продаден за 1,66 млн. лв. Това означава, че квадратен метър на първа линия струва едва 10 лв. Земята е купена от компания-собственик на жилищен комплекс и хотел в София. Идеята е на Карадере да бъде построен „луксозен" къмпинг.

В разгара на лятото стотици семейства са изпълнили  с палатки плажа. Те искат да бъде запазена девствената му красота и предпочитат да се лбишат от удобства като ток, вода, тоалетни, обхват на телефоните.

„Това се е запазило, все още. Категорично няма нужда от луксозен къмпинг. Така ни харесва." -  твърди Георги, който е един от къмпингуващите.

Сред защитниците на дивото Карадере е и семейството на цигуларя Васко Василев.
„Това е едно райско място, което защо трябва да се залее с бетон, има толкова други места, които могат да се построят, нека да оставим едно нещо, което е на природата", призова майката на талантливия българин Красимира Василева.

Вместо съществуващия нерегламентиран къмпинг, инвеститорът планира луксозен. При опит на екип от  bTV да научи подробности, след неколкократни уверения, че собственикът на земята Николай Илиев  ще разговаря с журналистите, той е престанал да вдига телефона си.

Природозащитници вече са внесли възражения бургаската екоинспекция.
„Защото се представя документация за едно изцяло голямо вилно селище, тип „Дюни" или „Елени", в което ще има вили, ресторанти, магазини, улици",  коментира Мария Лалева от Гражданската инициатива „Да спасим Карадере".

От Община Бяла са лаконични: знаят за новия инвеститор, процедурите вървят, още няма искане за строително разрешение.

Бъдещият комплекс попада в екомрежата НАТУРА 2000, така че е нужна оценка за въздействие върху околната среда. Екооценка очаква и другият голям инвеститор - „Мадара Юръп". Проектът за голямо ваканционно селище предизвика масови протести през пролетта.