На 2 септември в Държавния исторически музей в Москва се открива изложбата "Икони от България ХІІІ-ХІХ в.".

Организатори на изложбата са Националният исторически музей и Националният църковен историко-археологически музей.

В експозицията са включени 56 уникални икони от периода и една плащаница от Бачковския манастир (ХV в.), които са сред най-представителните паметници на църковното изкуство в България.

Всичко е от фондовете на Националния исторически музей, Националния църковен историко-археологически музей, Историческия музей - Варна и от частната колекция на големия български художник академик Светлин Русев.

Това е втората изложба, посветена на християнското културно наследство на България, която НИМ организира в Държавния исторически музей в Москва, след тази от 2003 г.

И България, и Русия са православни държави и в тяхното църковно изкуство има твърде общи черти.

България, обаче, е много по-близо до Византия, която през Средновековието "диктува модата" в църковната живопис, коментират от НИМ.

Подборът на експонатите в изложбата е направен, така че да заинтригува руската публика и да й предостави нещо по-нестандартно и оригинално.

В изложбата се показват произведения както на официалната живопис от Константинополската, от Критската школа и от Света гора, които следват ограниченията на канона, така и икони, работени в регионалните български ателиета, които изненадват с неочакваната си оригиналност, почерпена от белезите на специфичната културна идентичност.