Отсъствието на сексуално желание (асексуалност) става все по-популярно сред младите двойки, информира Дарик радио.

Данните от социологическо интернет проучване, проведено от медицинската служба "Денцу, Садлър и Хенеси Инкорпорейтид" сред 500 мъже, живеещи в градове, на възраст 20 и 40 години, показват, че 28% от тях правят любов най-много един път месечно. Около 16% от 20-годишните мъже признават, че практически не правят секс и не изпитват необходимост от него. Сред 40-годишните този показател е още по-висок - 38%.

На въпроса колко често имат сутрешна ерекция, една четвърт от 20-годишните отговарят, че никога не изпитват подобно нещо или им се случва веднъж на пет дни, други 28% заявяват, че имат сутрешна ерекция един път на 3-4 дни. 29% от 20-годишните са отбелязали, че не се интересуват от секс, към тях са се присъединили и 35% от 40-годишните мъже.

Изследователите смятат, че този висок процент на асексуалност сред съвременните жители на мегаполисите е свързан с недостатъчната устойчивост на стрес. Много от анкетираните признават, че нямат нито време, нито сили, за да правят секс.

Като основна причина за стреса запитаните посочват: "работа или родителски натиск" /86%/, а също така "домашни проблеми и неразбиране от страната на партньора" /26%/. Мнозинството от мъжете са се оплакали и от умора /84%/, раздразнение /83%/ и нервозност /43%/. А 27% даже твърдят, че са уморени от живата като цяло и предпочитат да умрат.