Служителите в сектор „Сигурност" излизат на протест. Той ще се състои на 18 октомври, събота, от 14.00 часа в градинката пред софийската Централна баня. Те ще проведат и шествие до Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и президентството. Протестът е организиран от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация „Сигурност" (НАС).

Протестът е реакция на разпространена от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служители, заети в сектор „Сигурност" и демонстрираната впоследствие арогантност пред  хиляди български граждани от министъра на труда и социалната политика в служебното правителство Йордан Христосков. Той нарече исканията им за прозрачност комични и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му, припомнят от полицейския синдикат.

Те са категорични, че по един безпардонен начин е нарушен основен принцип на Международната организация на труда, а именно: нарушени са социалният диалог и колективното договаряне, като не са консултирани важни предложения за ограничаване на социални права със социалните партньори.

Служителите на сектор „Сигурност" не са били информирани за взетите решения и не са присъствали на обсъждания по темата. Според тях се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност.

Служителите излизат на протест с настояване за незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектора без участието на техните представители. Те искат социалният министър незабавно да подаде оставка. Освен това настояват и за спешно приемане на подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за Министерството на вътрешните работи, с участието на професионалните организации на служителите в Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието.

Организаторите на протеста приканват гражданите да подкрепят исканията за прозрачност, за социален диалог и за широк дебат по общественозначими теми.