Кабинетът готов за компромис по темата за явното гласуване във ВСС.

След като на „първия тур" от преговорите за промените в Конституцията ресорният министър Христо Иванов бе упрекнат от премиера Бойко Борисов, че не водел разговорите, както трябва, сега лично министърът се зае с тежката задача да убеди партиите преди новото влизане на темата за измененията в основния закон в пленарна зала.

От вчера Христо Иванов води неформални разговори с парламентарните формации, за да търси подкрепа за измененията на Конституцията за „втория рунд".

Вчера е провел конструктивен разговор с Патриотичния фронт, като по информация на News.bg има тяхната подкрепа. Днес на ход бяха БДЦ, които са чули аргументите и са заявили позицията си срещу явното гласуване. След това разговори имаше и с ДПС като предстоят срещи с всички партии.

След разговорите с депутатите юристи от ДПС министър Иванов сподели в кулоарите на НС, че благодарил на формацията за подкрепата й за конституционните изменения на първо четене. Това е само първа среща за новия етап, подчерта правосъдният министър.
С формациите се обсъждали два варианта по темата явен вот - да не се залага в основния закон, а да се урежда в Законът за съдебната власт. Другата опция е да се даде право на ВСС да решава в кои случаи ще се гласува явно и в кои тайно.

Аз съм сигурен, че ще видим много нови консенсуси, а не компромиси, коментира той в отговор на News.bg за новите компромисни опции за явното гласуване. Министърът е оптимист, че ще има много от препоръките на Венецианската комисия, претворени в промените на второ четене.
Нека не избързваме с прогнози, призова Христо Иванов.

Има силна подкрепа в становището на Венецианската комисия за явното гласуване, припомни министърът. По думите му кабинетът отчитал и аргументите против.

Управлението не искало този проблем да се решава на конституционно ниво, а да се реши в Закона за съдебната власт.

Христо Иванов е оптимист, че може да се постигне съгласие по темата за явното гласуване. Той обаче не пожела да сподели впечатленията си от къде може да дойде по-широка подкрепа за явния вот.

Става въпрос за първо опипване на почвата, процесът на изграждане на тези съгласия е бавен, каза правосъдният министър. Търсел се комфортът за постигане на съгласието, по мнението му и затова нямало да се бърза с финализиране на разговорите.

Самият Христо Иванов настоява „да не се заковава", както той се изрази, нито едната от двете опции за явното и тайното гласуване в Конституцията. Според него именно законодателят трябва да преценява с „финост на настройката" как да се гласува през Закона за съдебната власт. Усещам конструктивизъм, доволен е министърът на правосъдието.

Конструктивизмът се усети в речта на г-н Местан, с която те подкрепиха на първо четене този проект, обясни Христо Иванов. Той е доволен от думите на Местан, че реформата е изключително важна.

Правосъдният министър настоява да се направят реформите навреме за доклада на ЕК. С ДПС обсъдили и допълнителна тема- отпадането на мониторинга на Съвета на Европа върху страната ни. Румъния е под мониторинг само на ЕК.

Четин Казак от ДПС припомни на свой ред, че партията е допринесла за компромиса за първо четене на основния закон. По думите му ДСП иска да способства за реформата в съдебната власт. Тази реформа трябва да отговори на очакванията на гражданите и на европейските ни партньори. Ефективност, отчетност и прозрачност на съдебната власт искат от ДПС. Затова сме готови да обсъдим всички идеи, които биха ни убедили, че вървят в тази посока, сподели Четин Казак.

Формацията щяла обстойно да се запознае със становището на Венецианската комисия и с новите предложения. Ние пречупваме всички идеи за промени в съдебната власт през призмата на нашата загриженост да не се отварят допълнителни врати за неправомерно влияние върху съдебната власт било то от политически или икономически среди, категоричен бе Четин Казак.

От Реформаторският блок очакват до началото на декември промените да минат и на второ четене.