Ако референдумът е валиден и отговорът е „не", това означава край на българската ядрена енергетика, нито „Белене", нито 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" и след няколко години си отиват 5 и 6 блок на „Козлодуй".

Това предупреди бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй" Йордан Костадинов по време на кръглата маса, която се проведе в парламента по повод референдума.

Излезем ли от клуба на ядрените държави, движението надолу е падане в пропаст", добави Костадинов.

По думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов няма опасност да изпаднем в руска зависимост, ако построим „Белене". Опасността е по-скоро от това, че ще бъдем изместени от пазарите и ще изпаднем в зависимост от тези, които стъпват на тях.

Той изтъкна, че Турция не се колебае амбициозно да развива ядрена енергетика. „Ще станем циганско общество, в което свещите ще бъдат възможност да се вижда в тъмното", добави Каракачанов.

В дискусията се включи и видният историк акад. Георги Марков, който предупреди, че страната се превръща в суровинен придатък. Той подчерта, че България трябва да има някакъв стълб в икономиката и посочи като такава възможност ядрената енергетика.

Има изградена площадка в Белене", продължи той и каза, че „Белене" е български проект и трябва да се защити.

Коментирайки изказа на премиера Борисов за АЕЦ „Белене", че е гьол, Георги Марков отбеляза още: „Гьол" е турска дума, българската е „локва" и изрази недоумение като се говори така за „Белене" кой ще дойде да си хвърли милиардите там.

По този повод депутатът от партия „Атака" Венцислав Лаков поясни за площадката на АЕЦ „Белене", че под „гьола" има 20 метра бетон и подчерта, че това е причината тя да получи лиценз.