Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че резултатът от проведения в неделя референдум в Гърция е разширил пропастта между другите страни от еврозоната и Атина, съобщават световни агенции.

Припомняме, гърците с голямо мнозинство казаха "не" на договорките с кредиторите. Рано тази сутрин пък, изненадващо финансовият министър Варуфакис подаде оставка.

Според наблюдатели ситуацията около Гърция явно е много тежка, тъй като по време на изявлението на представителя на ЕК не е бил сложен флагът на Гърция.

Резултатът от допитването усложни ситуацията, но Гърция остава в Eвропа, подчерта той и добави, че всички страни трябва да работят отговорно.

От думите му стана ясно още, че Брюксел поставя под въпрос законноста на референдума и характера на въпроса.

Според него значението на този референдум е да се изпрати политически сигнал на останалата част от Европа.

Комисията няма да реагира с предубеждение, еврогрупата и срещата на лидерите от еврозоната ще решат по кой път да поемат, изтъкна комисарят.

ЕС си взе бележка от референдума в Гърция. За преговори ние се нуждаем от мандат от еврогрупата, каза той.

Стабилността на еврозоната не е под въпрос. Готови сме и можем да осигурим финансова стабилност с всички налични средства, продължи Валдис Домбровскис.

ЕС подкрепя Гърция да реформира икономиката си, така че да може да стои горда и независима пред външна помощ в бъдеще, допълни вицепрезидентът на ЕК.

В същото време шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум потвърди думите на Домбровскис, че допитването не е доближило преговарящите страни до постигане на решение, тъй като Гърция все още се нуждае от реформи.