Френската корабостроителна компания DCNS е уволнила Ив Дестефанис, служител, който е отговарял за проекта за доставяне на военни кораби „Мистрал" на Русия, пише Les Echos, предадоха руски медии.

Ръководителят на компанията е освободил Дестефанис от поста в четвъртък.

Според информация на изданието Дестефанис е загубила работата си, след като от името на корпорацията е била изпратена покана до Русия неин представител да присъства на церемония по предаването на първия от двата хеликоптероносача на 14 ноември.

В съобщение на шефа на DCNS се казва, че освободеният служител е извършил такива действия, които имат отрицателни последствия с мащаб, който към момента е невъзможно да бъде определен.

На 29 октомври руският вицепремиер на Русия Дмитрий Рогозин написа в социалните мрежи, че страната му ще получи първия хеликоптероносач „Мистрал" на 14 ноември.

Елисейският дворец не потвърди информацията, а по-късно финансовото министерство обяви, че ситуацията в Украйна не позволява все още изпълнението на поръчката.

В последните два месеца информацията за предаването на вертолетоносача „Владивосток" е разнопосочна. На 28 октомври военният министър на Франция заяви, че окончателното решение за предаването на първия кораб ще бъде взето през ноември. Френски източник обяви, че това ще стане в периода 15-20 ноември.

Франция е поставена под натиск от западните си партньори да не доставя корабите заради конфликта в Украйна.

Първият хеликоптероносач „Владивосток" по план трябва да бъде доставен в края на 2014 година, а вторият, „Севастопол" - през 2016 година. Договорът е от 2011 година. Включва закупуване на два хеликоптероносача с опция за закупуване на още два.