Патриотичният фронт изказва пълната си подкрепа към решението на Столичния общински съвет и Столична община за възстановяването на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове пред НДК. Това се казва в позиция на патриотите, изпратена до медиите.

Понастоящем има взето решение от Столичния общински съвет за преместване на паметника „1300 години България" и реаранжиране на пространството, включително възстановяване на войнишкия мемориал.

"Не приемаме организираната в последните седмици кампания рушащият се паметник „1300 години България" да бъде запазен в този си вид в градинката пред НДК", заявяват от Патриотичния фронт и допълват: "Аргументите на защитниците на статуквото са основани на „естетични" и „професионални" съображения, или поне така се представят. Не могат, обаче, да бъдат изказани никакви аргументи срещу възстановяването на войнишкия паметник."

"Припомняме за пореден път позицията, изказвана от нас в Столичния общински съвет, че паметникът в сегашния му вид олицетворява точно българската държава - рушаща се, и в никакъв случай не бива да бъде възстановяван. Паметникът се превърна в символ на липсата на държавност и разруха.", категорични са от формацията.

Относно естетическите спорове около паметника, патриотите смятат, че е много по-удачно възстановяването на войнишкия мемориал и преместването на паметника „1300 години България" на ново място след привеждането му в технически изправно и безопасно състояние.

"Мнозинството столичани, както и редици неправителствени организации (включително всички военни организации) са на мнение, че е необходимо паметникът „1300 години България" да бъде преместен на друго място и да бъде възстановен мемориалът на 1-ви и 6-ти пехотни полкове от Първа софийска шопска дивизия. Дължим го на загиналите за свободата и обединението на България български войници и офицери", изтъкват още от Патриотичния фронт.

По-късно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов потвърди тази позиция пред журналисти в кулоарите на парламента.
Мисля, че всеки нормален човек, минавайки покрай паметника, сам може да си състави мнение какви са художествените му качества и дали подхожда на град като София, заяви Каракачанов.  По-важното е възстановяването на паметниците на българските войни, загинали за обединение на България от 1-ви и 6-ти пехотен полк, каза той. Според него мемориалът е бил най-монументалният паметник в столицата.

Исторически дълг беше на СО да възстанови тези паметници, категоричен е Каракачанов. Отново се надигал, според него, един псевдо дебат за  бъдещето на паметника „1300 години България". Няма нация с бъдеще, която няма памет за своето минало, изтъкна лидерът на ВМРО.