Американският медицински университет Wake Forest съобщи, че разработва нов метод за регенерация на нервни тъкани, повредени при травми.

За "суровина" за новите нерви служи обикновена коса, пише електронното издание "Вашингтон профайл".

В момента повредените нерви се възстановяват с помощта на микрохирургия.
Това може да стане по два начина: или да се вземе късче от нерв от друга част на тялото, или да се съединят двата края на прекъснатия нерв с празна тръбичка, с надеждата тъканта да регенерира сама. И двата начина обаче имат недостатъци.

В някои случаи вземането на тъкан за присаждане е невъзможно, а и е допълнителна травма за организма. От друга страна регенерация на нервите не се наблюдава при хора, по-възрастни от 17 години.

За разрешаването на този проблем университетът за първи път се опита да използва широко известния белтък кератин.
От най-близкия фризьорски салон били събрани човешки коси, от които бил извлечен очистеният кератин.
Доказано е, че този белтък може да влияе на активността на вид клетки (т. нар. клетки на Шван), които играят важна роля в процеса на регенерация на нервите.

При експериментите на лабораторни мишки били извадени 4 мм нерв - което е сериозен удар по малкото животно.
След това срезовете били свързани с кератинов гел. След 6 седмици било установено, че е започнала регенерация на нервите при 100% от опитните мишки.
Този процес е бил наблюдаван едва при половината гризачи, които не са получили подобно лечение. Освен това "кератиновите мишки са се възстановили по-бързо".