Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева заедно с министъра на икономиката Асен Василев се срещнаха в началото на седмицата с представители на Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

На срещата представителите на асоциацията представиха проблемите, пред които са изправени след ограничаването на работата на производителите на ток от възобновяеми източници.

Двамата министри получиха и сигнали, че ограничителното разпореждане на „Електроенергийния системен оператор" ЕАД се извършва в противоречие на българското и европейско законодателство.

В резултат на срещата вицепремиер Захариева разпореди на министър Василев да поиска проверка от „Електроенергийния системен оператор" ЕАД за наложилата се необходимост от временно прекъсване или ограничаване на производството на електрическа енергия от ВЕИ.

До дни вицепремиерът ще получи доклада от МИЕТ дали ограничаването при всеки конкретен случай отговаря на законовата рамка. Докладът по проверката ще покрие периода от началото на април до днес.

Вицепремиерът пое ангажимент да представи и обсъди с представителите на БФА резултатите от проверката.
Припомняме, че по-рано днес асициацията изпрати остро писмо, в което обвинява в корупция именно ЕСО.