Гърмен е симптом за болестта, от която страда страната ни. Тази болест се нарича страх. По този начин от "БСП Лява България" изтълкуваха от парламентарната трибуна напрежението в Гърмен.

И днес народните представители се поупражняваха върху тази тема, като този път вместо в кулоарите, те използваха пленарна зала и говориха от името на парламентарните си партии.
"Ще се противопоставим на политическото драматизиране на ситуацията", се зарече социалистът Атанас Мерджанов, но все пак обеща, че левицата няма да си заравя главата в пясъка.

"Гърмен не е прецедент", обясни "червеният" депутат и каза, че помни Катуница.

Според него в условията на пълна бездържавност е въпрос на време този страх да се превърне в агресия. "Тогава няма да има нужда от съдебна реформа, защото уличното правосъдие не се нуждае от Висш съдебен съвет (ВСС) и не се интересува от колко колегии се състои той", се обърна към управляващите Мерджанов.

От столетницата обаче си правят и друг извод от случващото се в Гърмен, а именно това, че от много години държавата е абдикирала от циганските гета. "Лесно е днес да разрушите къщите в "Кремиковци", но те ще бъдат издигнат другаде. Не може просто да приемаме ромите като част от пейзажа, като каруца на пътя, която бързаме да подминем", убеден е народният представител от "БСП Лява България".

В левицата дори са намерили и решение на проблема с циганите - работа и образование.

"Случаят в Гърмен е предупреждение за всички политически сили", изтъкна Мерджанов и заключи - "България има нужда от правителство, което да взема решения, а не безпомощно да се опитва да ги отбягва, за да не загуби подкрепа на една или друга партия. Трябва ни силна и стабилна държава".