Американският президент Барак Обама ще говори на траурна церемония в памет на жертвите от бомбения атентат на Бостънския атентат.

ФБР отново е призовала обществеността за помощ при разследването. Специален агент Рик ДесЛорайрс заяви, че парчета от мястото на атентата като черен найлон, от раница, сачми и пирони са били изпратени за изследване.

Третата жертва на бомбения атентат е възпитаничка на университета в Бостън, заявиха от висшето училище без да дават подробности. От консулството на Китай в Ню Йорк обявиха, че жертва е китайска студентка.

От своя страна майката на жертвата заяви, че дъщеря й Кристъл Кампбъл в имала златно сърце.

„В това няма никакъв смисъл", заяви покрусената Пати Кампбъл. Момче, дъщеря -мечта и китайска студентка са жертвите на бомбената експлозия, обобщава Ройтерс.

Няма основания да се смята, че взривовете в Бостън са част от по-голям заговор, заяви министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано.

Взривното вещество е било поставено в тенджери под налягане. Освен това за уплътняване на обема са били поставени метални парчета, пирони и сачми.

Подобни импровизирани бомби са били използвани в Афганистан, Индия, Непал и Пакистан с цел да се предизвика голям брой ранени и стресиране на очевидците и оцелелите.

Пожелали анонимност източници от службите за сигурност за заявили, че бомбите от Бостън не са прецедент. През 2010 г. на „Таймс скуеър" бяха открити и обезвредени подобни три взривни устройства. Тогава талибаните поеха отговорност за готвения атентат за разлика от разграничаването им от бомбите в Бостън.  За първи път през 2004 г. ФБР получава сигнал, че се готви атентат с тротил и метални шрапнели.

В момента специалните служби на САЩ продължават да работят по две основни версии за атентата - заговор на Ал Кайда или дело на радикални десни екстремисти.