Година след „нощта на белия автобус" пред Министерския съвет отново излязоха протестиращи.

В момента те ликуват по улиците на столицтата, тъй като малко преди 18 часа се разбра, че кабинетът "Орешарски" е депозирал оставката си в Народното събрание.

Някои от протестиращите са отворили бутилки с шампанско, с което изпращат правителството. Символично те изсипаха чувалче с орехи, които след това натрошиха. С този свой акт те поискаха да покажат, че не Орешарски ги е смачкал, а те него.

След като блокираха движението в пространството на „триъгълника на властта", протестиращите се опитаха да издърпат металните заграждения пред Министерски съвет.

До инциденти не се стигна, но блокирането на движението изнерви шофьорите, които нервно натискаха клаксоните. Заради опита им да съборят металната ограда пред МС, полицаите направиха кордон от двете страни на загражденията.

„Събирайте куфарите и да ви няма", скандира тълпата.

Блокирано е движението по "Цар Освободител", а сградата на парламента е защитена от заграждения и полицейски кордон.

Прави впечатление, че поне към началото на организираната от #ДАНСwithme проява протестиращите са в доста по-малоброен състав от полицията.

Виждат се няколко плаката, които внасят цвят в иначе рехавия протест.От тях се открояват призивите: „Господа властващи и управляващи, спрете геноцида над нацията", както и „Ситият на гладния не вярва".

Междувременно се организира и подписка за нова европейска директива, която да разруши връзката „медии - бизнес - политика". Един милион подписа си поставят за цел да съберат организаторите, за да превърнат прозрачността в норма на медиите.

Припомняме, в неделя пред парламента се проведе протест срещу задкулисните връзки между медиите, бизнеса и политиката.

Един от доброволците - Антон Валериев, заяви за News.bg, че със събирането на подписите от българските граждани, Европейската комисия се задължава да обърне внимание на проблема и да издаде тази директива.

Целта е тя да спре концентрацията на медийна собственост, номинирането на органите за медиен надзор от политическата власт, както и практиката медийни олигарси да заемат политически длъжности.