Окръжна прокуратура Пловдив изпрати официално предложение до Председателя на съвета на община Родопи да внесе за гласуване решение за провеждане на местен референдум сред жителите на с. Ягодово.

Референдумът ще се организира съгласно искането на ягодовчани и по въпроса за присъединяването на селището им към Пловдив.

От прокуратурата припомнят, че на 28 май т.г. областният управител Тодор Петков също настоя Общинския съвет на Родопи да разреши провеждането на референдум.

И решението на съда, и решението на областната управа обаче упорито се пренебрегват от администрацията. Миналия месец по настояване на ягодовчани кметът на Пловдив им гостува и пое ангажименти за разрешаване на проблема.

Още на 18 януари 2007 Пловдивският общински съвет е дал съгласието си да разшири границите си, ако жителите на Ягодово гласуват за присъединяването си към областния център.

В подкрепа на референдума се е произнесъл и Върховният административен съд на 21.03.2008 год.

В тази връзка Окръжна прокуратура настоява, че съвета на Община Родопи трябва да предприеме такива мерки, след оповестяването на висшето съдебно решение.

В подкрепа на становището си, пловдивските магистрати припомнят на местната администрация съответните текстове в Конституцията, които до момента не са изпълнени.

Преди седмица гражданите на Ягодово се заканиха, че ще организират протести, с които ще блокират жп прелеза и пътищата около селото.