Сирийската Арабска Република е демократична държава с пълен суверенитет, неделима, и не може да се откаже от която и да е част от нейната територия, и е част от Арабската родина. Гражданите на Сирия са част от арабската нация.

Това е постановено в Част първа „Основни принципи", Глава първа „Политически принципи", Член първи, които са част от проектоконституцията на Сирия, която ще бъде подложена на референдум на 26 февруари 2012 година.

Проектоконституцията съдържа Преамбюл, шест части и 157 члена.

В първата част са заложени „Основните принципи", придружена от четири глави (политически, икономически, социални, образователни и културни принципи).

В политическите принципи е заложено, че страната ще бъде изградена по републикански модел, където суверенитетът е атрибут на народа на страната и никои индивидуално или група не може да претендира за суверенитет. Официална религия на страната е исляма, посочва Член 3, също така, че държавата ще уважава всички религии за свободно изразяване на ритуалите им.

В Член 4 е записано, че официален език в страната е арабски, а в Член 5 столицата на страната е Дамаск.

Интересно е да се отбележи Член 8, където е се постановява, че политическата система ще се базира на принципите на политическия плурализъм и правителството ще се избира чрез демократични избори. Всички политически партии и избирателни колегии ще трябва да допринасят за националния политически живот и ще уважават принципите на националния суверенитет и демокрация.

В Глава 2 „Икономически принципи" икономиката на страната ще се базира на принципите за развитие на публичните и частните икономически сектори, чрез изграждането на икономически и социални планове, за да подпомогнат увеличаване на националните постъпления, развитие на продукция и вдигане на стандарта на живот, откриването на работни места.

В социалните принципи, които се причисляват към Глава 3 се изразява, че обществото на страната ще се основава на базата на солидарността, уважаването на социалната справедливост, свободата, равенството и поддържането на човешкото достойнство във всяка индивидуалност.

Част 2 на конституцията се отнася до „Права и Свободи, Управлението на закона". Тя съдържа двe глави (Права и Свободи, Управлението на закона). В Права и Свободи конституцията гарантира личната свобода на всеки сирийски гражданин, запазва тяхното достойнство и сигурност.

Част 3 включва пълномощията на държавата, които са разделени в три глави - Законодателен орган, където е заложено, че Народно събрание ще се съставя както е предвидено в Конституцията. Членовете на парламента ще бъдат избирани публично, тайно и равнопоставено според Избирателния закон. Народното събрание ще се сформира за период от четири години. Членовете на парламента ще представят сирийския народ. Всички граждани над 18 годишна възраст ще могат да упражнят правото си на гласуване.

Втората глава се отнася до изпълнителната власт и президента на страната. В член 83 се казва, че президентът на републиката и премиерът на страната упражняват изпълнителните си функции в полза на народа, ограничени от законите в Конституцията.

За президент на страната ще може да се избира личност, навършила 40 години и трябва да е роден в Сирия от родители от сирийски произход. Също така трябва да получи подкрепата на най-малко 35 члена от събранието. Той трябва да бъде омъжен за жена от сирийски произход. Президентът ще се избира директно от сирийския народ. Може да бъде избиран за два мандата за по седем години, според член 88.

Според Член 118 Съветът на министрите е с най-големи изпълнителни и административни правомощия в страната. Той се управлява от премиер, неговите заместници и министри. Те ще се заклеват пред президента, когато се сформира новото правителство. Те ще бъдат отговорни пред президента на страната и законодателния орган.

Член 124, алинея 2 постановява, че президентът на републиката има право да сезира министър-председателя, неговите заместници и министрите пред съдилищата за всякакви престъпления, които са извършили.

Глава 3 се отнася до Съдебната власт, където е посочено, че тя е независима.

Част 4 се отнася до Върховния Конституционен съд. Независимо съдебно тяло, което е базирано в Дамаск. Той се състои от 7 члена, които ще бъдат избрани от президента чрез декрети.

Част 5 се отнася до Поправката на Конституцията. В нея става ясно, че президентът и 1/3 от депутатите могат да предложат промяна на Конституцията. Последната Част 6 се отнася за Общи разпоредби.

Припомняме, че сирийският народ „въстана" преди близо една година с искания за демократична конституция и право на опозицията да участва в политическия живот на страната.