Софийски апелативен съд реши, че всички катаджии, задържани при акция „Палките 2” остават на свобода, след като измени мерките им за неотклонение в по-леки.

Въпреки шумната акция на МВР „Палките 2” две съдебни инстанции на съда не намериха доказателства, за да постановят най-тежката мярка за неотклонение дори и на един от общо 17 задържани пътни полицаи.

След като СГС пусна арестуваните катаджии от ареста в края на миналата седмица, днес и по-горната инстанция – САС потвърди това решение. Тричленен състав на съда с председател Иво Вапцаров прецени, че протеста на прокуратурата, която настояваше за задържането им под стража, е неоснователен.

Магистратите потвърдиха мерките за неотклонение на катаджиите, като измениха в по-леки тези на трима от тях. Светослав Димитров, за когото СГС постанови мярка за неотклонение ”парична гаранция” от 1 000 лева, вече е с най-леката мярка ”подписка”. Мярката на Стефан Ковачев от „ парична гаранция” в размер на 3 000 лева е намалена на 1000 лв, а тази на Гриша Спасов от 3 000 на 2000 лева.

Председателят на съдебния състав изтъкна в решението си, че прокурорът по делото Калоян Ангелов вместо да концентрира върху доказателствата, се е поддал на крайни емоции. Той цитира израз, използван от представителя на държавното обвинение, в пледоарията му пред СГС, в който се казва, че „... тази държава е пропищяла от такива контрольори!”.

Магистратите изтъкнаха в решението си, че в закона ясно е разписано на какви основания се взимат най-тежките мерки за неотклонение и не може да се водят от ”имагинерно понятие” като ”обществено мнение”, което не е записано и регламентирано никъде в закона.

Съдия Вапцаров се ядоса и на телефони, които няколко пъти звъняха по време на съдебното заседание. Това накара председателя на съдебния състав да възкликне ядосано: „Вече до там я докарахме - за уважение да се молим!”.

Припомняме, след провеждането на акцията разследващите се похвалиха, че за залавянето на 17-те пътни полицаи са използвани агенти под прикритие, записи от видео и телефони разговори.