„Гугъл” започна да приема искания от граждани на ЕС, които желаят търсачката да премахва резултати, които ги компрометират, нарушават личното им пространство или вече не са актуални.

Интернет компанията, която обработва над 90% от всички онлайн търсения в Европа, пусна специална форма, от която недоволни граждани ще могат да изпращат своите протести срещу дадено съдържание за тях и в случай, че то покрива критериите за изтриване, исканията им ще бъдат уважени.

„Ще се постараем да постигнем равновесие между защитата на личността и правото на обществото да разполага с информация, и да я разпространява”, заявиха от „Гугъл” по повод новата практика.

До промяната в политиката се стигна, след като на 13 май Съдът на Европейския съюз със седалище Люксембург реши потребителите в рамките на съюза да имат правото да поискат изтриване на лични съобщения, снимки и данни, събирани за даден потребител в сървърите на компанията.

В мотивите за решението си от днес магистратите обявиха, че „всеки има правото да бъде забравен”, когато такава информация вече е неактуална, неуместна, чувствителна или прекомерно подробна.