Групата на Алианса на Либералите и Демократите (АЛДЕ) осъжда възможността за бъдещо коалиционно правителство, формирано с участието на крайно дясно-популистки партии. Позицията е цитирана в съобщение, разпространено от пресцентъра на ДПС.

Председателят на групата на АЛДЕ призовава Бойко Борисов, чиято партия спечели най-много гласове на парламентарните избори в началото на октомври, да сформира стабилно правителство, изградено върху основни европейски ценности, като зачитането на правовата държава и основните човешки права.

В тази връзка, председателят на АЛДЕ, Ги Верхофщадт каза: "Едно бъдещо коалиционно правителство трябва да е основано на демократична база и да обединява нацията, а не да я разделя. В най-лошия случай, изходът от коалиционните преговори би бил правителство, включващо крайно националистически формации, като популистките партии "Патриотичен фронт" и "Атака". Групата на АЛДЕ се опасява, че такава коалиция допълнително би забавила реалната европейска интеграция на България."

От ДПС припомнят, че на провелите се на 5 октомври парламентарни избори, партията им препотвърди с растящо доверие статута си на трета политическа сила в България, като единствена от парламентарно представените партии увеличи доверието на гласоподавателите си с 24%.

Партия ГЕРБ запази позицията си на първа политическа сила в страната, но тъй като й липсва мнозинство, ще е необходимо да формира коалиционно правителство с участието на други партии, припомня още съобщението.