Ако по този начин се гласува по важни теми, аз не виждам с какво мога да съм полезен в този кабинет. Такова решение създава пълен хаос в цялата бюджетна процедура и трябва да се започне отначало.

Така вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин коментира изненадващите промени по отношение на размера на максималния осигурителен доход у нас и позицията на ГЕРБ за запазване на размера му на 2400 лева.

Ще бъде скандално, ако не се подкрепи внесеният от правителството текст (увеличение от 2400 на 2600 лв., б.р.). Той е обсъждан с тристранни партньори, обсъждан е в комисия, в правителството. Не могат да се правят импровизации", отсече още Калфин.

Социалният вицепремиер обясни, че веднага след гласуването е разговарял с председателя на парламента Цецка Цачева, която му е обяснила, че този член не е гласуван окончателно, защото до момента са гласувани само отделните предложения, но не и членът в неговата цялост.

Ако все пак текстът окончателно бъде приет, цялата процедура трябва да започне отначало", отбеляза Калфин. По думите му, трябва да бъде изгласуван отново както бюджетът на НЗОК, така и всички приети до този момент членове на бюджета на ДОО.

Така просто не може да се работи", заключи вицепремиерът.