„Проруските сили в Крим готвят специална операция, която заплашва териториалната цялост и националната сигурност на Украйна" се казва в заявлението от вчера вечерта на партията „Свобода", дадено в пресцентъра на украинската опозиция в Киев.

„Неотдавна председателят на партията „Руски блок" Генадий Басов и председателят на партията „Руско единство" Сергей Аксьонов, заедно с редица народни депутати от Партията на Регионите, се срещнаха с Генералния Консул на Руската Федерация в Крим Вячеслав Светличний. По време на срещата е бил утвърден план за организация в Крим на мащабен регионален „Антимайдан". Главното му искане ще бъде провеждането на всеукраински референдум за независимост на Автономна Република Крим" се казва в заявлението на „Свобода".

„Едновременно с провеждането на кримския „Антимайдан", отчитайки благоприятната обстановка на полуострова - отсъствието на основните украински сили за сигурност, правоохранителни подразделения и вътрешни войски (в момента съсредоточени в Киев, б.р.), в периода от 23 до 27 декември се предвижда провеждането на „антитерористични учения", с участието на личния състав на морската пехота на Черноморския флот на Руската Федерация, дислоциран в Севастопол.

Предвижда се морски пехотинци, под предлог за обезпечаване на защитата на руските военни обекти, да установят контрол над града и да блокират украинските държавни органи и местата на разположение на военно-морските сили на Украйна" заявиха украинските националисти.

„Във връзка с посочените факти, възниква пряка заплаха за териториалната цялост на украинската държава. Освен това, от достоверни източници е известно, че на 17 декември в Москва, по време на срещата на Янукович с Путин, ще се подпише двустранно съглашение за превъоръжаване на Черноморския Флот на Руската Федерация, без съблюдаване на принципа „тип за тип, клас за клас". Подписването на този документ тотално ще промени сегашния баланс на силите в Черно Море в полза на Руската федерация и ще даде възможност за разполагане на ядрено оръжие на корабите и подводниците на руския Черноморски Флот", подчертаха от „Свобода".