Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остро критикува в кулоарите на НС вербалната война между заместника си Цветан Цветанов и прокуратурата заради интервюто на Делян Пеевски.

Тъй като не чете агенцията, публикувала интервюто, както той каза, лидерът на опозицията не пожела да коментира казаното от Пеевски.

Изключително грешно, недопустимо е в една държава да се атакуват институциите, включително и техните ръководители, изтъкна Борисов.

Г-н Цветанов трябваше да си вземе поука от това, което направи на времето със съдийската гилдия, сега по същия начин действа и с прокуратурата, още повече в европейския доклад главният прокурор е изведен като положителен пример, коментира лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че не е нова практика главен прокурор да ходи в МВР. Навремето тогавашният обвинител номер едно Никола Филчев е ходил в кабинета на Борисов, докато той е бил главен секретар на МВР. Целта на тези срещи било да се планират спец операциите. Това не е нещо, което да е осъждащо, смята Бойко Борисов.

По думите му прокуратурата е „господар на производството" и на съдебна фаза именно прокурорите защитават акциите на МВР. Много съм разочарован от това, което се води между депутати в публичното пространство, намесват се имена на магистрати, заяви Бойко Борисов.

Подобни скандали според него трябва да се решават или в съда, или в анкетна парламентарна комисия. Призовавам политическите партии, депутати и политици, да спрем всеки ден да се плашим или да прехвърляме собствените си неудачи към прокурорите, настоя лидерът на опозицията.

Вярвам на институциите, вярвам и на главния прокурор, подчерта той.

Борисов се опита да избяга от отговора на въпроса вярва ли все още на заместника си Цветан Цветанов. На въпрос вярва ли, че Цветанов не е искал услуги от Делян Пеевски, Борисов отговори: „Това е между тях двамата".

Лидерът на опозицията се разграничи от коментарите на заместника си по темата, заявявайки: „Той ги говори тези неща като пряко засегнат от делата, които се водят срещу него, това не е позицията на партията, напротив - ГЕРБ винаги е била да се пазят институциите и да се оставят да работят на спокойствие".
Докато Цветан Цветанов не докаже истинността на твърденията си, стана ясно от коментара на Борисов, той категорично не застава зад заместника си.

На настоятелен въпрос на News.bg ще снеме ли доверието от Цветан Цветанов като негов заместник на идващия в неделя висш форума на партията, Бойко Борисов не отговори ясно, но заяви: „На този етап и обратната страна по никакъв начин не ме е убедила, че тези подслушвания са факт" (визира делото за незаконно подслушване срещу Цветан Цветанов).

Припомняме, на форума на ГЕРБ се очаква позицията зам. председател на партията, която в момента е една, заемана от Цветанов, да бъде увеличена на трима заместници на Борисов. Въпросът е дали бившият вътрешен министър ще остане в ръководството.