Накъде точно ще тръгне Египет и ще има ли надмощие на ислямистите или не? Все въпроси, които засега нямат ясен отговор.

В едно обаче експертите са единодушни: египетската армия играе доста особена роля в сегашния момент.

Това отбелязва в свой коментар "Дойче веле".

Досега египетската армия не е упражнила насилие срещу противниците на Хосни Мубарак, но пък и не застава на тяхна страна в борбата им срещу президента. За много чуждестранни наблюдатели гледката бе изненадваща: народът протестира, танкове излизат насреща му, но той не се плаши.

Хората приветстват войниците, въпреки че са изпратени от омразния им режим. Без да се крият от тях и очевидно без страх изписват със спрей лозунги срещу Мубарак по танковете.

 

Мубарак не контролира армията изцяло


Такива странни гледки можеха да се видят по време на първия "ден на гнева" в Египет. И още тогава тръгнаха първите спекулации: ще помогне ли армията Мубарак да бъде свален от власт?

До този момент обаче надеждите на демонстрантите остават напразни. От една страна армията попада все повече в центъра на вниманието около борбата за власт в страната, от друга обаче поведението й е колебливо и на моменти противоречиво. Един ден военните заявяват, че исканията на народа са напълно легитимни, на другия обаче бездейно наблюдават как очевидно платени привърженици на Мубарак нападат демонстрантите.

Една от причините за това поведение, без съмнение, се крие в това, че армията е огледало на народа. От съществено значение е и това, че става дума за наборна, а не за професионална армия, поради което влиянието на Мубарак над нея не е 100%-ово.

През последните 30 години той постави на ръководните постове свои хора, но по-надолу в йерархията са хора от народа. С други думи, в редиците на войската има както поддръжници, така и противници на египетския президент.

"В египетската история армията винаги е играла  ролята на филтър по отношение на сигурността. Армията бе тази, която поведе народа от монархия към република. И с това се сложи началото на добрите връзки между народа и войската в Египет", казва специалистът по въпросите на сигурността Мохамед Мугахид ал-Заят от Близкоизточния център в Кайро.

 

Американците дават по 1,3 млрд. долара


Много египтяни добре помнят събитията от 1977 година, когато по време на "хлебната криза" армията просто навлезе в големите градове и сложи край на целия хаос. Подобни сцени имаше и през 1986 година. Според експерта ал-Заят досега в Египет армията не е смятана за инструмент за потискане на народа, за разлика от полицията.

Противоречиви са мненията на специалистите доколко голямо е влиянието на Вашингтон върху египетската армия, тъй като за военни цели Кайро получава от там ежегодно по 1, 3 милиарда долара. Засега няма и отговор на въпроса дали тази подробност означава, че Барак Обама може ефективно да ускори оттеглянето на Хосни Мубарак от управлението на страната.