За пореден път - минути преди окончателното приемане на Закона за местните избори, депутатите се скараха за принципа на уседналост и от Коалиция за България поискаха проверка на кворума в залата.

Спорът възникна след гласуването на предложение на НДСВ, което прецизира какво означава „гражданин, живял най-малко през последните 10 месеца в съответното населено място".

Прието беше, че това е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община или кметство, включително и който има постоянен или настоящ адрес в различни общини на територията на България.

Депутатът от ДПС Ремзи Осман заяви по този повод, че с приетия текст дори на него му се отнема правото да гласува на местните избори.

Зам. председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че отрицателният му вот е против „организираното неспазване на конституцията от разнородни политически формации", които са обединени от „латентния национализъм, който в момента екзалтира.
Това е пирова победа над демокрацията", заяви Местан.

Поименната проверка в залата показа, че присъстват 184 депутати, така че заседанието бе удължено.
От ДПС поискаха поименно гласуване на текстовете, касаещи принципа на уседналост.

Дългогодишният член на ЦИК Михаил Константинов предлага право на глас да имат хората с поне 5 месеца настоящ адрес в съответната секция преди местните избори.

Той определи като абсурдна вчерашната ситуация, при която правната комисия отмени гласувания текст за преференцията в Закона за местните избори.