ГЕРБ отново намериха повод да се скарат с ДПС - този път заради уволнението на директора на училище „Йордан Йовков" в Рибново Манчо Джуркин.

Според Цвета Караянчева, която прочете декларация от името на партията, Джуркин е уволнен под давлението на ДПС депутата Ахмед Башев.

През месец декември предупредихме от парламентарната трибуна, че депутатът от ДПС Ахмед Башев издава присъди кой в благоевградско ще работи и кой ще бъде безработен, коментира Караянчева.

Кой е Ахмед Башев, че да уволнява училищни директори в Гоцеделчевско, попита депутатката. На освободени места се назначавали хора на ДПС. Има ли в България министър на образованието и защо той позволява един депутат от ДПС да се разпорежда с образованието в благоевградска област, недоумява Цвета Караянчева.

Има ли в България премиер и защо той позволява на депутат от ДПС да се разпорежда с образованието в благоевградска област, продължи тя. Според ГЕРБ действията на Ахмед Башев подклаждат напрежение от етнически характер.

Караянчева каза още, че с искането си за свикване на КСНС за етническия мир ДПС и БСП внушават, че има етническо напрежение в страната.

От ГЕРБ предупреждаваме авторите на този опасен сценарий, че ще останат сами в опитите си за етническа конфронтация, категорична е депутатката от опозицията. Този път българските граждани няма да ви се вържат, предупреди Цвета Караянчева.

От ГЕРБ спазиха традицията и отново поискаха оставката на кабинета на Пламен Орешарски.

Лично засегнат от думите на Цвета Караянчева, народният представител от ДПС Ахмед Башев се пошегува, че сега е разбрал, че може всичко и за това за утре е поръчал сняг. "Аз бях един обикновен селски кмет, но ще продължа да вървя нагоре, а вие продължавайте", се зарече Башев, използвайки критиките на герберите.

"Вие трябва да се срамувате от вашия кандидат в село Рибново", върна критиката Башев и подчерта, че човекът на ГЕРБ е имал 50 нарушения, като например това, че е изпитвал учениците в столовата при чиниите и вилиците. "За какво етническо напрежение говорите?", попита депутатът от ДПС и отсече - "Вие тръгнахте от Рибново и стигнахте до Ирак, Иран".

Башев се зарече, че децата в това село ще се образоват така, както всички се образоват и ще са пълноправни граждани на България.

Чула името си в изказването на Башев, депутатката Караянчева поиска лично обяснение, а председателят на Народното събрание Михаил Миков й отвърна - „Заприличва на селската седянка с тези лични взаимоотношения".

„Всичко се превърна в лични обяснения, сакън някой да не се обясни", се възмути още парламентарният шеф.

От трибуната Цвета Каранчева заяви само, че всичко ще излезе на бял свят и когато започна със словесните нападки, Миков отново се намести и я призова да спре „с тези евтини номера".

Дори и след слизане от парламентарната трибуна Башев и Каранчева влязоха в словесна битка, спорейки помежду си. "Г-жо Караянчева, не сте на стадиона в Кърджали", й напомни Михаил Миков.