Удовлетворен съм морално, че държавата си е признала в Страсбург всички нередности покрай ареста ми. Това коментира бившият военен министър Николай Цонев, след като стана ясно, че България е признала в Европейския съд по правата на човека всичките си нарушения.

Припомняме, България е признала, че Европейската конвенция за правата на човека е била нарушена при ареста на Цонев през април 2010 година. Признанието е дошло в отговор на негова жалба пред съда в Страсбург. Николай Цонев и съдията Петър Сантиров бяха задържани на 1 април 2010 г. с обвинение, че са искали да подкупят с 20 000 лв. следователя Петьо Петров.

Операцията по задържането на бившия военен министър се запомни със скандалното поведение на прокурора Роман Василев и виковете „На колене!". Пресцентърът на МВР, тогава под ръководството на Цветан Цветанов, разпространи видео от задържането, на което ясно се чуваха репликите на Василев към Цонев: „Тъй като си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!".

Според решението Цонев ще бъде обезщетен с 15 000 евро, ако приеме въпросната сума. Не са важни парите, по-скоро нека това бъде за урок на всички, посочи ексминистърът на отбраната и допълни, че ще спре дотук с делата в Страсбург, т.е. ще приеме настоящето предложение за обезщетение.

Той би искал прокурорът Роман Василев да носи персонална отговорност за деянията си при неговия арест, но това на този етап няма как да стане.