ООН обяви, че изтегля целия си международен персонал от либийската столица Триполи, съобщава БиБиСи.

Редица сгради на организацията, както и членове на нейни мисии станаха обект на атака от разгневени либийски тълпи. Това се случи часове, след като стана ясно, че при въздушен удар на НАТО тази нощ е загинал най-малкият син на Муамар Кадафи - Сейф ал Араб. От Алианса потвърдиха, че е бил атакуван комуникационен център в резиденцията на Кадафи - Баб ал Азизия. Говорители на НАТО обаче подчертаха, че целите му са били единствено военни обекти.

Въпреки това протести е имало пред сградите на мисиите на Италия и Великобритания, но засега не се съобщава за нанесени щети.

По-късно Ройтерс съобщи, че от сградата на италианското посолство в Триполи се вижда да излиза дим. Предполага се, че там е избухнал пожар, но все още няма официално потвърждение на тази информация. Сградата е била празна в момента, в който е била обхваната от огън.

Лондон започна разследване, стана ясно от думите на говорител на британската мисия на ООН в Триполи. Той изтъкна, че ако информацията за атака от страна на верни на режима се окаже вярна, това ще е поредното доказателство, че Кадафи нарушава международните си задължения, едно от които е да защитава дипломатическите мисии на западните страни.

Британският външен министър Уилям Хейг съобщи, че Великобритания е изгонила либийския посланик в Лондон, след като посолството й в Триполи е било нападнато. По думите му дипломатът Омар Джелбан е персона „нон грата" в европейската страна и са му дадени 24 часа, за да напусне страната.

Припомняме, по-рано днес либийският лидер обяви пред държавна телевизия, че войната ще се премести в Италия. Това искат либийците и аз не мога да им наложа забрана, заяви Муамар Кадафи.

Междувременно стана ясно, че силите му продължават да водят сражения с бунтовниците край либийския град Уазин, разположен на границата с Тунис. Артилерийски снаряди са паднали в покрайнините на тунизийския град Дехиба. Тунизийските граничари са затворили близкия граничен пункт Дехиба-Уазин и евакуират хората от района.

Ройтерс съобщава още, че при въздушен удар на НАТО са били унищожени 45 автомобила на силите на Кадафи.