Министърът на финансите Владислав Горанов дойде в Народното събрание, за да представи пред коалиционния партньор - Реформаторския блок, новия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете.

По-рано днес двамата - заедно с премиера Борисов, бяха на среща с Асоциацията на банките.

Още при влизането си в сградата на властта Горанов и  Радослав Миленков се запътиха не към пленарна зала, а към парламентарната стаичка на РБ, където прекараха около 20 минути в компанията на Радан Кънев.

Подобно на влизането си и на излизане от парламента двамата не направиха коментар пред медиите, като единствено финансовият министър пророни пред журналистите - „Това е новият шеф на Фонда за гарантиране на влоговете".

Радан Кънев от своя страна реши да обясни пред журналисти ситуацията, а именно, че реформаторите са били изненадани от това, че важно назначение като това на Миленков не е било съгласувано и с тях.

Исканията им са били да чуят вижданията на новия ръководител на фонда за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Изплащането на гарантираните влогове, според Кънев, е важен, но технически въпрос и именно заради това трябва да се обърне поглед към волята на фонда в процеса на несъстоятелност да проследи парите, да ангажира международната разследваща компания.

„Дадохме съществени юридически съвети за работата на фонда от тук насетне и обсъдихме най-спешните стъпки", разкри подробности от срещата още Кънев.

Той обърна внимание и на законовите предложения на реформатора Мартин Димитров, който вече е внесъл в деловодството на Народното събрание предложение за изменение на Закона за гарантиране на влоговете с препратки към Закона за банковата несъстоятелност, които да гарантират, че Управителният съвет на фонда ще взима голямата част от решенията в условия на пълна прозрачност и ще се отчита пред бюджетната комисия в НС.

Реформаторите са искали да разберат и защо това назначение се е случило без тяхното съгласие, а отговорът на финансовия министър е бил съдържателен. „В такива критични моменти е добре да се действа бързо", съгласен е и Кънев.

Самият РБ обаче не може да оспорва решението за назначение на Миленков за шеф на Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като преценката е на Министерския съвет.

Кънев призна обаче, че вчера е разговарял с премиера Бойко Борисов по тази тема.

Кънев засегна и още едно назначение, а именно това на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров за шеф на ДАИ. „Сега му се търси работа", коментира реформаторът и призна, че не е приятно.