„Ранобудните студенти" излязоха на протест пред парламента против избора на Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура и медии.

Протестиращите са около 100-тина души.

Преди това те блокираха кръстовището пред Софийския университет на път към сградата на Народното събрание.

Протестиращите не се задържаха много пред парламента, като продължиха към градинката "Кристал" и Министерството на културата. Бул. "Цар Освободител" беше напълно затворен за движение.

На плакатите им се четат лозунги като "За - културата да ни слави, против - културата да е на Слави", "Вие имате пари, ние имаме мечти", „Няма да се молим на икони да спазвате закони", „Не изписвате Вежди, избождате очи".

Конкретният повод за протеста на ранобудните е назначаването на Слави Бинев за шеф на „културната" комисия в парламента. Студентите са и против Вежди Рашидов като министър на културата, припомняйки негови изказвания в миналото - „По-добре мултак, отколкото голтак".

Според тях управляващите отстъпвали от заложеното в програмата си културата да е сред основните приоритети.

Те се солидаризират с режисьора Александър Морфов, който в знак на протест напусна Народния театър. Студентите алармират и за готовността на цялата трупа на Народния да подаде оставка срещу отношението на властта към културата.