За заплахите пред българските притоци на Дунав и седем от защитените видове алармираха активисти на международната организация WWF в Русе.

Градът е част от образователното турне на международната организация, която има за цел да покаже големите проблеми на малките риби в притоците на Дунав.

Усилията на еколозите са насочени към рибите от Дунавските видове: черна мряна, главоч, балканска кротушка, малка кротушка, балкански щипок, европейска горчивка и бисерна мида. Всички те са обект на опазване от Европейската екологична мрежа "Натура 2000" и са с намаляваща численост.

Свободната миграция на рибите е нарушена в много от притоците на река Дунав и това създава опасност от изчезването на вече защитени видове.

В Русе, в района на река Русенски Лом, предстои моделно да бъдат премахнати два баража и да има изграждане на отделен рибен проход. Освен това ще се възстанови речно дъно с чакъл и камъни. Това е средата, която е нужна за два от застрашените вида - черната мряна и горчивката.

В момента има законово изискване един мини-ВЕЦ да има рибен проход, но няма ясни изисквания какъв да бъде той. Затова и често природозащитници установяват, че има много случаи, при които рибен проход има, но той не работи.

В момента се подготвя наръчник за правилното изграждане на рибни проходи за улеснение на инвеститорите.