Властите във Великобритания блокираха сделка за закупуване на 12 петролни и газови находища в Северно море от руските магнати Михаил Фридман и Герман Хан, основатели на „Алфа груп" и компанията LetterOne, съобщават руски медии.

Ройтерс отбелязва, че властите са взели това решение, тъй като в бъдеще бизнесмените могат да попаднат в списъка с наложените срещу Русия санкции заради Украйна.

РИА „Новости" припомня, че блокираната покупка е част от сделката за придобиване на нефтогазовия отдел на концерна RWE - Dea AG от LetterOne на обща стойност 5,1 милиарда евро, която трябваше да бъде реализирана до началото на този месец. Сделката беше сключена в края на март 2014 година.

За обезпечаване интересите на Великобритания руската страна предложи отделяне на британското подразделение Dea от останалите видове деятелност на Rwe Dea за няколко години.

RWE AG е петият най-голям в Европа енергиен концерн, който е свързан с доставка и продажба на електричество и газ. Той осигурява електричество на 20 милиона потребители и газ на 10 милиона клиенти.