Във видеозапис, записан вчера, терористът Осама бин Ладен заявява, че американският президент Барак Обама е безсилен да спре войната в Афганистан.

Според бин Ладен конфликтът е породен от произраелско лоби и корпоративни интереси.

Компанията IntelCenter, която следи терористичната пропаганда, съобщава, че 11-минутното видео показва снимка на лидерът на Ал-Кайда докато тече аудиозаписът.

Посланието на терориста идва няколко дни след осмата годишнина от атентатите от 11 септември. Типично е за него да се обърне към САЩ около тази дата, отбелязва АП.

Сайтът, на който посланието на лидера на Ал-Кайда е публикувано, по-рано е обещал, че ще донесе подарък за мюсюлманите от Бин Ладен по време на свещения месец Рамадан.

Целта му, според превода на агенция SITE, е да напомни причините за 11 септември - „главно подкрепата към вашите израелски съюзници, които окупираха нашата земя в Палестина".

Когато Обама стана президент и запази голяма част от военните лидери от администрацията на Буш, като например военния министър Робърт Гейтс, „разумните хора разбраха, че Обама е безсилен човек, който няма да успее да прекрати войната, както обеща", заявява Осама бин Ладен.

Ако прекратите войната, добре, но ако не, всички ние ще продължим войната на изтощение срещу вас по всички възможни начини, предупреждава лидерът на Ал-Кайда.

Дойде времето да освободите себе си от страха и идеологическия тероризъм на неоконсерватизъм и израелско лоби, казва гласът на Осама бин Ладен.

Ние демонстрирахме и заявявахме множество пъти, за повече от 25 години, че причината за нашето недоволство е вашата подкрепа към израелските ви съюзници, които окупираха нашата свещена земя Палестина.

Отлагането в разбирането на тези причини ви струваше много, без всъщност да бъде постигнат какъвто и да е резултат.

Тази ваша позиция, комбинирана с други ваши несправедливости, ни накара да извършим събитията от 11 септември, обяснява гласът от записа.

Бин Ладен казва, че американският народ трябва да осъзнае, че заселването на „страдащите от несправедливостите евреи", превръща и двете нации в жертви на политиката на Белия дом, която той описва като заложник на интересите на групировки и компании.

Допитайте се до себе си за да определите позицията си: по-скъпа ли ви е вашата сигурност, вашата кръв, вашите деца, вашите пари, вашата работа, вашите домове, вашата икономика и вашата репутация от сигурността на израелците, техните деца и тяхната икономика?

Ако изберете вашата сигурност и прекратяване на войната, както показаха и изборните резултати, това изисква да работите за това да накажете тези от вашите, които си играят с нашата сигурност, каза лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен.