1 885 автобуса са проверени в рамките на масираната проверка в цялата страна по разпореждане на транспортния министър Ивайло Московски.

Органите на ДАИ са съставили 255 акта в рамките на три дни. 26 автобуса временно са спрени от движение за установени технически неизправности, съобщава транспортното ведомство.

Нарушенията, установени от инспекторите са от различно естество - от технически проблеми до невалидна документация.

Сред най-срещаните са спукани спирачни дискове, износени гуми, проблеми със светлините, не попълнени реквизити в документацията, не преминат годишен преглед и т.н.

Акцията ще продължи до края на тази седмица.

На днешната кръгла маса по въпросите на безопасността на автобусния транспорт министър Московски се договори с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и представители на браншовите организации в областта на автобусните превози за създаването на експертна група.

Тя ще има за цел обсъждането на предложения за законодателни промени, свързани с безопасността и сигурността при извършването на автобусни превози на пътници.

Групата се очаква да започне своята работа в началото на юли, а дотогава браншовите организации ще изпращат своите предложения, които в по-късен етап ще бъдат обсъдени.

Освен това на днешната среща браншовите организации отправиха различни предложения за обсъждане, свързани с подобряване на безопасността и сигурността на автобусните превозвачи.

Те настояваха държавата да контролира предпътните технически и медицински прегледи, както и да се увеличат съвместните проверки на МВР и ДАИ. В допълнение към тези мерки, автобусните превозвачи призоваха за повишаване на административния капацитет на ДАИ; преразглеждане на транспортната схема; да се отнемат лицензите на автобусните фирми при сериозни нарушения; увеличаване на часовете при обучението на водачите.

По време на кръглата маса министър Ивайло Московски заяви, че ще се търсят варианти за установяването на по-сериозни санкции при установяването на нарушения.

Проучва се възможността за допълнително стимулиране на служителите, отговарящи за контрола към Автомобилната администрация, за да се прекъснат корупционните практики.

Работи се усилено, по думите на министъра и за въвеждането на нови изисквания при извършването на периодични годишни технически прегледи, като се цели ограничаване възможността за извършването на фиктивни технически прегледи.