Чужденците, които търсят международна закрила, ще имат право да работят в България, ако желаят. Това право им се дава, ако решението дали да получат закрила се забави повече от 3 месеца по независещи от тях причини. Решението за това право е на 43-то Народно събрание, което прие на второ четене текстове от Закона за убежището и бежанците.

Срещу текстовете се обявиха депутатите от Патриотичния фронт и "Атака".

"Не може всеки друг да дойде и  да ми хваща  портфейла и да си вади каквото си иска от него", заяви Емил Димитров от Патриотичния фронт, цитиран от БНР. "Не може човек, който не е получил статут, да се хване за фондовете, които го обучават и му дават възможност за професии, защото това са фондове за нас, българите. Ако Европа финансира някакъв фонд специално за тях, да, но в никакъв случай те не трябва да точат българските фондове", заяви още той.

Николай Александров от партия "Атака" обвини управляващите, че с приетите текстове уреждат именно т.нар. "горещи точки". "С част от разпоредбите вървите към това, което и Кристалина Георгиева призоваваше преди месеци - да оправим демографията на България като приемаме бежанците", заяви той.

С приетите днес текстове българското законодателство се уеднаквява с европейското. Въвежда се понятието "международна закрила", което включва статут на бежанец и хуманитарен статут. Закрилата, която страната предоставя на чужденци, включва убежище, международна закрила и временна закрила, е записано в закона.

Временната закрила ще се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си поради произхода им, заради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие и които не могат по тези причини да се завърнат там. Министерският съвет ще предоставя временна закрила, въведена и с решение на Съвета на Европейския съюз.

На чужденците с предоставено убежище или международна закрила ще се предлага сключване на споразумение за интеграция, в което ще се определят техните права и задължения, както и тези на съответните държавни или общински органи. За издаване на международна закрила ще се изисква писмено становище от Държавната агенция "Национална сигурност".