Йорданският крал Абдулла призова иракските религиозни и политически лидери да не позволяват разпадането на страната.

В интервю за Би Би Си той каза, че е много обезпокоен от нарастващото напрежение в Ирак.

Още в самото начало на конфликта и в много ситуации след това, ние предупреждавахме за опасността един политическия спор да бъде превърнат в сектантски и религиозен конфликт между хората от една религия и от една страна.", каза Абдулла и допълни:
Ние призоваваме нашите братя от Ирак, иракските политически и религиозни лидери - били те шиите или сунити - да осъзнаят сериозността на ситуацията и да не позволяват никаква конспирация, целяща разделението и разрушението на Ирак във водовъртежа на насилието и хаоса."

Интервюто беше дадено преди срещата на иракския премиер Нури ал Малики и американския президент Джордж Буш в Аман. Двамата ще разговарят за противодействие на насилието в Ирак.

Часове преди самата среща вестник „Ню Йорк Таймс" публикува подробности от меморандума, в който американският съветник по сигурността Стивън Хадли изразява съмнения в способността на Малики да контролира сектантското насилие.

Според „Таймс" меморандумът от 8 ноември препоръчва Белият дом да предприеме допълнителни стъпки за засилване действията на Малики.

Намеренията на Малики изглеждат добри, когато говори с американците и прецизно предлага варианти за действие" се казва в меморандума.

Но реалността по улиците на Багдад говори, че той или е безразличен към случващото се, или не представя точно намеренията си, или е неспособен да превърне добрите си намерения в действия."

От друга страна говорителят Тони Шоу, който пътува с Буш каза, че меморандумът е имал за цел да „подкрепи и да подчертае способностите на Малики".