Софийски градски съд оправда Румен Петков по повдигнатото му обвинение за осветяването на Алексей Петров като агент на ДАНС. 

Аргументът на съда за присъдата е, че деянието е извършено по непредпазливост.

Прокуратурата бе поискала 2 750 лв. глоба за бившият вътрешен министър.

Делото протече при закрити врати, тъй като по време на първото заседание в залата на СГС трябваше да прозвучи информация, която е държавна тайна.

Бившият вътрешен министър не беше задължен по закон да присъства, но въпреки това се яви в Съдебната палата.

След заседанието Петков коментира, че вероятно покрай това дело може да пострада имиджът му, но в никакъв случай - самочувствието му.
Петков се зарече пред журналисти, че при следващите си контакти с тях ще бъде по-внимателен.

На този етап прокуратурата в лицето на Румяна Раденкова не може категорично да заяви, че ще протестира днешното решение на съда. Софийска градска прокуратура може да протестира в рамките на 15 дена.

По-късно в Пловдив Петков коментира решението на Софийския градски съд.

"Щастлив съм от решението на съда да ме оправдае - заради себе си и най-вече заради моите деца", заяви бившият министър на вътрешните работи.

Като председател на международния институт за сигурност и сътрудничество Румен Петков участва в Пловдив в кръгла маса, посветена на трафика на хора.

Не знам как ще подходи прокуратурата в бъдеще, а и не искам да се създава впечатление, че искам по някакъв начин да й повлияя, заяви Петков в отговор на въпрос дали очаква прокуратурата да обжалва това решение на апелативна инстанция.

Той уточни, че не очаква делото да повлияе и на предстоящия конгрес на БСП за отстраняването му като член на Изпълнителното бюро на партията. Петков добави, че хората, с които е работил толкова години, го познават добре и не биха се повлияли в оценката си за него.

По повод политическата обстановка в България той каза, че не е добре за страната ДПС да бъде подлагано на натиск и нападано.