НАТО не възнамерява да поддържа военни сили "в близост" до Либия след приключването на операция „Обединен защитник" на 31 октомври. Това заяви говорителят на Алианса Оана Лунгеску, цитирана от РИА Новости.

По думите й такава сложна операция, която има три различни цели - осигуряване на зона без полети, оръжейно ембарго и защита на гражданското население, не може да бъде прекратена с проста промяна на позициите. „Това изисква известно време, но няма да бъдат поддържани въоръжени сили около Либия след приключването на операцията", заяви Лунгеску по време на пресконференция.

Припомняме, Съветът на НАТО предварително реши да прекрати операцията, но ще продължи да наблюдава ситуацията със сигурността и в случай на заплаха ще реагира незабавно.

По-късно командващият натовските операции в Либийската Джамахирия генерал-лейтенант Шарл Бушар коментира, че в Либия няма заплахи за нападения от страна на кадафистите, а новите власти са способни да се справят с подобни заплахи.

Всички райони са освободени. Заплахата от поддръжниците на Кадафи по същество отминала, подчерта Бушар по време на пресконференция в Неапол.

По думите му преходните сили в Либия ще сформират полицейски и армейски сили за справяне със заплахите за сигурността.

От своя страна генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен определи като „велика победа за народа на Либия" провъзгласяването на страната за напълно свободна от над 40-годишния режим на Муамар Кадафи.

Предстои им сложен път от диктатурата към демокрацията и затова призовавам всички либийци да загърбят разногласията и да строят нова Либия на базата на мир, спазване правата на човека и върховенството на закона, подчерта още Расмусен.

Припомняме, Муамар Кадафи, който оглавяваше Либия в продължение на 42 години, загина в своята „малка родина" - град Сирт, след като беше пленен от поддръжници на Преходния съвет.

Междувременно стана ясно, че е намерено завещанието на убития Кадафи. То е било в три екземпляра и е предадено на трима от най-близките роднини на полковника, единият от които е загинал при щурма на Сирт, другият е пленен, а трети е успял да се укрие. Предполага се, че става въпрос за синовете на Кадафи.