Конституционният съд обяви за противоконституционна въведената 20 % такса за ВЕИ производителите.

На днешно заседание КС се произнесе с решение по конституционно дело № 1/2014 г.

То е срещу таксата за ВЕИ производителите на ток от слънце и вятър в размер на 20% от приходите им, въведени с преходните и заключителните разпоредби на Бюджет 2014 г.

Съдът определи тази част от закон за противоконстиуционни. Решението е подкрепено с почти пълно мнозинство - 10 съдии от общо 12.

Припомняме, съдът определи датата за решаване на въпроса по същество, след като правителството на Пламен Орешарски подаде оставка. Не ясно какво е попречило на конституционните съдии да излязат с решение по-рано, след като по-голямата част от заведените през тази година дела в КС вече са или решени, или прекратени.

Докладчик по делото е съдия Димитър Токушев. Припомняме, именно негова лекция не успя да се състои следствие на протест на студентите от СУ, който по-късно прерасна в т.нар движение на Ранобудните студенти. Тогава те искаха от преподавателя си обяснение защо е гласувал оставането на Делян Пеевски като депутат при положение, че е положил клетва за шеф на ДАНС.

акса ВЕИ" беше наложена след изненадващо предложение на Атака, внесено между двете четения на Бюджет 2014. Идеята бе подкрепена мигновено от БСП и ДПС, както и от правителството. Целта беше да се осигурят приходи за енергийни инвестиции, като на широката общественост стана ясно, че с този налог се цели осигуряване на средства за изпадналата в затруднения Национална електрическа компания.

Очакваните приходи по това перо са 120 млн. лв. като към края на април бяха събрани почти 40 млн. лв.

Според някои тълкувания на практиката на конституционна съд, събраните до момента средства няма да подлежат на възстановяване.

Решението на КС е ясен сигнал, че инвестициите в България са защитени и че в крайна сметка законът и справедливостта съществуват.

Това заяви междувременно председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Меглена Русенова пред Money.bg.

Тя допълни, че отменянето на налога от 20 процента върху приходите на ВЕИ производителите ще повиши доверието в България от една страна, а от друга ще накара българските политици и енергийния регулатор стриктно да спазват духа на закона и европейските регламенти.

Русинова посочи още, че събраните до момента пари от такса ВЕИ са около 97 млн. лева, като това са числата до юни. Тя потвърди, че сумите няма да могат да бъдат възстановени на производителите, защото решенията важат от датата на приемане.

В същото време БФА настоява с тези средства да бъдат подпомогнати енергийно бедните семейства, вместо да покриват дупки в бюджета.

В момента има няколко заведени дела в европейски съд относно наложената такса и се очаква и тяхното решение.