Дъждът, който се изля, не попречи на стотици имами да преминат с шествие през центъра на София и да протестират пред прозорците на Министерски съвет и парламента.

Пред двете сгради те скандираха „Не на Генджев" и носеха плакати „Не се подигравайте с мюсюлманите", „Не на сатаната Генджев" и „Регистрирайте Националната мюсюлманска конференция от 31.10".

Преди това шествието премина покрай централната джамия в София, където спря и вярващите влязоха в сградата да се помолят.

Протестът на мюсюлманските ръководители от цялата страна е изразен в декларация, адресирана до всички институции в България и ЕС.

В нея се посочва категорично, че присъствалите на националната конференция от 19 април 2008 година, които са присъстващи и днес, няма да приемат „Недим Генджев и неговата клика да узурпират ръководството на мюсюлманската общност в България".
В декларацията се заклеймява „поредното грубо вмешателство във вътрешните дела на мюсюлманското вероизповедание на България", изразяващо се в непризнаване на резултатите от Националната конференция.

Своята позиция имамите изразиха и на конференция тази сутрин на тема „Регистрирайте проведената Национална мюсюлманска конференция на 31 октомври 2009 година".

Днес сме тук, за да попитаме докога ще продължи тази гавра с мюсюлманите, заяви главният мюфтия на България Мустафа Али Хаджи пред стотици имами от цялата страна и всички районни мюфтии, цялото ръководство на мюсюлманското вероизповедание, които се събраха на заседание на главното мюфтийство.

 

За пореден път волята на мюсюлманите не е приета и е потъпкана, подчерта главният мюфтия. В решението на съда винаги се посочва, че то е в името на народа, изтъкна още в началото Мустафа Хаджи по повод решението на съда, с което се връща Недим Генджев като главен мюфтия.

По думите на Мустафа Али Хаджи обаче ако народът не е независим и ако някой се опитва да манипулира мнението му, не е ясно дали това се нарича демокрация.
След падането на комунизма мюсюлманите в България казаха, че теглото им е свършило, припомни още главният мюфтия. По думите му през последните 20 години мюсюлманите у нас са се борили срещу употребата на исляма за политически цели.

Ние искахме да бъдем гарант за мирното съжителство между хората и полагахме всички усилия да се борим за това", заяви Мустафа Хаджи. Според него обаче тези усилия не са били оценени.

Никога не сме били против държавата си и никога няма да бъдем, заяви главният мюфтия и подчерта, че мюсюлманите у нас искат държавата да бъде майка за всички, а не мащеха.

Пред своите колеги Мустафа Хаджи цитира началото на стихотворението „Ний" на Христо Смирненски: „Ний, всички сме деца на майката земя, но чужда е за нас...".
Той подчерта, че мюсюлманите не искат България да бъде чужда за тях и настояват думата им да се чуе и да могат свободно да изразяват волята си. Мустафа Хаджи допълни, че общността иска да живее свободно, в мир и разбирателство.

„Няма да приемем да ни върнат отново във времената, в които се обучавахме под земята и в които нямахме право да кажем кои сме", категоричен е главният мюфтия.
Няма да позволим някой да се подиграва с нас и няма да приемем чуждо мнение по тези въпроси, защото религията е наша и ние знаем как да я изповядваме", допълни още Хаджи.
Бе обявено, че той и мюсюлманите ще използват всички мирни средства за да защитават правата си.

Зам-главният мюфтия Ватат Ахмед подчерта, че в страната има общо 920 имами, които са сплотени и стоят твърдо. Той отправи апел към държавните институции, съда и управляващите да не се месят в делата им, тъй като това противоречи на конституцията. Ахмед изрази огорчението и болката си от това, че на мюсюлманите им се пречи да работят спокойно.

Вчера Недим Генджев е направил опит да влезе в сградата на главното мюфтийство, посочи пловдивският мюфтия Осман Хилми. По този повод много мюсюлмани са показали, че не са съгласни на подобни опити и експерименти с чувствата, достойнството и самочувствието на изповядващите исляма.

Пловдивският мюфтия допълни и че именно вчерашните действия на Недим Генджев са провокирали някои от имамите да изразят позиция и мнения, които са се оформили в една декларация, подписана от всички близо 800 имами, които присъстват на днешната конференция.