Прокуратурата поиска доживотен затвор при първоначален строг режим за Николай Русинов - Чеци, обвинен за убийството на Яна Кръстева.

Обвинението настоява и за уважаване в пълен размер на гражданския иск на семейството на Яна.

След като на няколко пъти делото срещу Чеци се отлага заради забавена експертиза, днес СГС я отмени.
По настояване на защитата на Чеци експертизата на салфетка с петно с неясен произход бе счетена за ненужна и след като страните нямат други доказателствени искания, делото влезе във финалната си фаза.

Така повече от три години след убийството в Борисовата градина най-после започнаха пледоариите по делото.

Според държавното обвинение след концерт Яна се запознала в заведение с Русинов. След като се напила с уиски, той е осъществил полов акт с нея, въпреки че тя се е съпротивлявала. Той е разтворил краката й насила със своите и е притиснал дихателните й органи, като я е задушил до смърт.

Обвинението твърди, че Яна е осъзнавала до последно бавната си и мъчителна смърт, като това демонстрира безчовечност от страна на обвиняемия. По тялото на починалата имало и много кръвонасядания и травми.

Според държавното обвинение вината на Чеци се потвърждава и от действията му след убийството - той е закупил билети за чужбина и то за страна, с която нямаме договор за екстрадиция.

Представителите на Софийска градска прокуратура бяха категорични, че три експертизи - медицинска, техническа и ДНК експертиза, извършена в Австрия, уличават Чеци в лъжа за твърдението му, че си тръгнал, когато Яна била все още жива.

Юристът, който представлява семейството на убитото момиче, намери сигурен знак за вината на Русинов в това, че кръвта на Яна и спермата на Чеци били нанесени едновременно на салфетка, открита на местопрестъплението, което сочи, че по време на осъществяването на половия акт тя вече е била окървавена, тоест той се е случил насилствено.

Носът и устните й били разбити, като трупът имал и множество травми по лицето и ръцете, което според адвокатът е сигурен признак, че Чеци се опитвал да потуши съпротивата и виковете й за помощ.

Частното обвинение посочи като улика и разминаванията в показанията на подсъдимия - първоначално Чеци твърдял, че бил пил и пушил трева въпросната вечер и не бил в кондиция да помни нищо друго освен това, че оставил Яна жива. Като станали ясни обстоятелствата по делото, той почнал да разказва с подробности какво и как правили двамата с Яна, като по думите му тя сама събула дънките си, а той се подпирал с една ръка на земята, за да не я притиска с тежестта си.

До момента той признавал само моралната си вина, че на сутринта си тръгнал, докато Яна спяла, и я е оставил сама.

От страна на родителите на Яна адвокатът също поиска най-тежкото възможно наказание от закона.

Междувременно Чеци остана несмутен по време обявяването на всички детайли по особено жестоката смърт на Яна, като старателно води записки по всичко, казано от обвинението.