Над 53 милиона лева с ДДС ще погълне мащабният план на МВР за изграждането на денонощен "Биг Брадър" по пътищата на страната като мярка срещу бясното шофиране и бума на катастрофи през последните дни, пише в. "Преса".

Около 39,5 млн. лв. от тази сума ще отидат за купуване на стационарни камери и за изграждането на Единен център за обработка на нарушенията в София.

Останалите пари (около 13 млн. лв.) са за разходи по отпечатването и при изпращането на електронния фиш по пощата до шофьора нарушител, става ясно от обявление на МВР. Стойността на тези услуги е калкулирана за 54 месеца напред, колкото ще бъде срокът на договора с фирмата изпълнител.

Техниката трябва да бъде купена с парите от Фонда по безопасност на движението, в който постъпват глобите, наложени с електронен фиш. В момента не е ясно каква сума има по сметката.

Първоначално по проект бе заложено да се купят 174 нови камери. Заради бума на катастрофи експерти от КАТ през последния месец са актуализирали картата с опасни отсечки и са включили още 20 точки, където трябва да се сложи техника за контрол на скоростта.

Така през следващите месеци МВР ще купи 194 снимащи радара и още минимум 28 стационарно-преносими установки (може да се местят на различни места), чиито данни при нарушение ще служат за издаването на електронен фиш. Устройствата ще покрият основната пътна мрежа, по която преминават 70% от автомобилния поток. Те ще снимат за скорост. Техниката ще разполага с програма за разчитане на автомобилните номера, по които пък ще може да се прави справка за валидна полица "Гражданска отговорност" и годишен технически преглед. Изискването на МВР към фирмата изпълнител е да осигури камери, които да заснемат поне 95% от преминаващите возила по всяко време на денонощието и през всеки сезон. Експерти изразиха недоволство, че техниката няма да контролира по-широк кръг от прегрешения, описани в Закона за движение по пътищата.

В момента КАТ разполага с 25 стационарни и 134 мобилни камери в цялата страна. Общо стойността им е 1 354 462,80 лв.